Onderzoek naar leefbaarheid en veiligheid

09 september 2019

(Foto: Anja van Eersel)

Ruim 58 duizend inwoners van Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout krijgen binnenkort een uitnodiging in de bus om online een vragenlijst in te vullen. In de lijst staan vragen over de leefbaarheid en de veiligheid in hun buurt.

Bij de uitnodiging zit een inlogcode. De enquête invullen kan tot 13 oktober. In de vragenlijst staan onder meer vragen over veiligheid, verlichting, sociale contacten, vervuiling, onderhoud van wegen en groen en de kwaliteit van de voorzieningen in de buurt. 58 duizend huishoudens komt overeen met meer dan de helft van alle woningen in de stad. De uitkomsten van de vragenlijst zijn begin 2020 bekend.

Eerdere onderzoeken

Het is de 7e keer dat een dergelijk onderzoek in Tilburg wordt gehouden. Eerdere onderzoeken waren in 2004, 2007, 2010, 2013, 2015 en 2017. Meer informatie op de pagina wijken op deze website. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek kunnen de gemeente en de woningbouwcorporaties kijken waar de leefbaarheid en de veiligheid beter moeten en welke acties daarvoor nodig zijn. Het onderzoek is een initiatief van de gemeente en de 4 woningcorporaties.

7,3 gemiddeld

Bij het onderzoek in 2017 gaven de bewoners van de gemeente Tilburg de buurt waarin ze wonen, een gemiddeld cijfer van 7,3. Tilburg vindt het belangrijk dat inwoners kunnen wonen, werken, spelen en verblijven in een prettige omgeving. De gemeente probeert daarom de wijken en de openbare ruimte leefbaar en groen te maken en te houden. Veiligheid is een basisvoorwaarde voor een leefbare stad.