Onderzoeken openbare ruimte

10 april 2020

De afgelopen maanden voerde de gemeente diverse onderzoeken uit onder inwoners, om te achterhalen wat er nodig is in de openbare ruimte. Hieruit kwam veel waardevolle informatie.

In januari was er een flitspeiling; een korte vragenlijst die vooral via social media wordt gedeeld met de inwoners. De vragenlijst die ging over de openbare ruimte (straten, stoepen, parken, groenstroken, enzovoort) is ingevuld door 5517 mensen. Mensen noemen veiligheid, geen zwerfafval en groen het belangrijkst voor een fijne omgeving. De vraag over hoe schoon Tilburgers hun buurt vinden scoort het laagst van allemaal. Het meest positief over hun buurt zijn de inwoners van Berkel Enschot, Udenhout en Tilburg zuidwest. Inwoners van de binnenstad en van Oud Noord vinden dat er te weinig te groen is.

Zwerfafval


In februari heeft de gemeente een oproep gedaan aan de stad. 'Kom met ideeën voor hoe Tilburgers zelf aan te slag kunnen met het probleem van zwerfafval'. Er was geld beschikbaar om die ideeën te laten uitvoeren. De gemeente heeft veel mooie en creatieve ideeën ontvangen. Zo worden er leerprogramma's gemaakt voor scholen, de Bende van de Reeshof gaat door en er zijn initiatieven van bewoners die zelf zwerfafval willen opruimen. Zij krijgen materialen van de gemeente om dit te kunnen doen. Daarnaast komen er typisch Tilburgse interactieve afvalbakken. Dat zijn afvalbakken die bijvoorbeeld geluid maken als je er iets in gooit. Er zijn ideeën voor kunstprojecten met verzameld zwerfafval en er worden buurtactiviteiten ontwikkeld. Verder zijn er inwoners die graag blijvend willen meedenken. De gemeente maakt daar dankbaar gebruik van door te starten met een denktank. 

Mooie voorbeelden


De gemeente werkt iedere dag aan een schone, groene, goed onderhouden openbare ruimte en aan het verbeteren daarvan. Waar het kan, gebeurt dat samen met inwoners. Mario Jacobs, wethouder van openbare ruimte en leefomgeving: “Het is mooi om te zien hoe de stad wil meedenken- en doen om samen te werken aan een fijne en gezonde leefomgeving. De hoeveelheid reacties op de onderzoeken en op de oproep voor ideeën is enorm, daar zijn we heel blij mee! We hebben al veel mooie dingen gedaan en we gaan nog veel doen. Met elkaar zorgen we voor een schoon, groen en leefbaar Tilburg.” Zo is een muurschildering in de Koopvaardijstraat geplaatst. Daar kwamen zoveel positieve reacties op, dat ook op andere plekken in de stad 'dode' muren een kunstwerk gaan krijgen.  Er worden stenen vervangen door groen, er zijn extra veel bloembollen geplant die nu allemaal uitkomen. En in de loop van 2020 komen er 'pop-up parken' in de stad, zodat inwoners kunnen ervaren wat groen doet in een straat.

Dit is slecht een greep uit wat er allemaal gebeurt. Hier is meer te lezen over de experimenten die de gemeente uitvoert in en met de stad. En de resultaten daarvan.