Op weg naar een schonere binnenstad

14 maart 2022

Al het taxiverkeer in Tilburg is vanaf 1 januari 2025 schoon en stil. Binnenkort ondertekent Tilburg als een van de grote Nederlandse steden een afsprakenkader waarmee mogelijk wordt gemaakt dat taxi’s toegevoegd worden aan zero-emissiezones. In deze zones mogen geen voertuigen rijden die schadelijke stoffen uitstoten.

Fietsers in de binnenstad

Tilburg komt hiermee de afspraak na uit het Klimaatakkoord om transport te verduurzamen. In Tilburg vinden we het belangrijk dat je buiten kunt genieten van ruimte, groen, frisse lucht en je als inwoner op een prettige manier van die ruimte gebruik kan maken. "Een van de manieren waarop we die willen creëren, is het verminderen van logistiek verkeer in de binnenstad, en door ervoor te zorgen dat het verkeer dat daar wel moet zijn, geen uitlaatgassen uitstoten. Want minder verkeer betekent meer ruimte, een betere verkeersveiligheid en een schonere lucht", aldus wethouder Rik Grashoff (Mobiliteit).

In dit kader past ook de ambitie van de gemeente Tilburg om al het vrachtverkeer dat niet in de stad hoeft te zijn, over de tangenten (de ring om de stad) te leiden.

Blij met deze stap

De invoering van de zero-emissiezones voor stadslogistiek vanaf 2025 stond al in de planning. Nu krijgen gemeenten ook de optie om ervoor te kiezen alleen nog maar zero-emissietaxi’s toe te laten in die zone.  Een zero-emissievoertuig is een voertuig waarvan de aandrijving geen schadelijke uitstoot veroorzaakt. Dan kun je bijv. denken aan een auto die rijdt op elektriciteit of waterstof. "Als gemeente zijn we blij dat we deze stap kunnen gaan zetten. Met elkaar werken we zo toe naar een verbetering van de luchtkwaliteit in de stad en een fijne openbare ruimte waar voldoende plek is voor mensen om elkaar in een prettige omgeving te ontmoeten. Dat is een proces waarbij we elke keer een stap in de juiste richting zetten. Dit is er weer zo een", zegt wethouder Oscar Dusschooten (Milieu).