Opening Groen Klimaatpleinen in Tilburg

17 juli 2020
Een tuincentrum

De eerste 2 Groen Klimaatpleinen in Tilburg zijn donderdag 16 juli 2020 geopend. Deze informatiepleinen bij tuincentra laten zien hoe inwoners kunnen bijdragen aan een gezonde leefomgeving.

De Groen Klimaatpleinen zijn een samenwerking tussen de gemeente Tilburg, Interpolis, Tuinbranche Nederland en de tuincentra waar de pleinen te vinden zijn: Natuurlijk Tilburg en Groenrijk Tilburg.

Het klimaat is aan het veranderen. Er zijn meer periodes van droogte en tegelijkertijd ook meer hoosbuien. Riolen kunnen zoveel water niet aan en stromen over. De helft van de buitenruimte in steden bestaat uit tuinen. De problemen van wateroverlast en hittestress ontstaan doordat er vaak tegels liggen in de tuin. Daarom helpen groenere tuinen.

Thema's

Het Groen Klimaatplein is een plein met 4 thema’s:

  • Water: hoe kun je het opvangen en bewaren
  • Levende Tuin: hoe krijg ik meer vogels, vlinders en bijen in de tuin.
  • Groen dak: wat doet het en hoe vraag ik het aan?
  • Tegel eruit? Wat doe ik er dan in en wat levert dat op?

Er is altijd een medewerker in de buurt om vragen te beantwoorden en er liggen informatiefolders. Via een tablet kunnen bezoekers informatie over deze thema’s naar zichzelf mailen.

Samenwerking

De mensen die bij  tuincentra komen, zijn vaak  al in hun tuin bezig. De gemeente Tilburg informeert hen graag over subsidies voor geveltuintjes en groene daken. Interpolis biedt de groene dakcoach aan, die voor een schappelijk bedrag over een groen dak adviseert en deze aanlegt. Uit onderzoek van Interpolis blijkt dat groene daken zorgen voor minder schades. Natuurorganisaties geven workshops en de initiatiefnemer Tuinbranche Nederland zorgt dat het Groen Klimaatplein ook bij andere tuincentra in Nederland komt.

Wethouder Mario Jacobs (Groen en klimaatadaptatie) opende de  pleinen na een toelichting van Brenda Horstra (Tuinbranche Nederland) René Voets (directeur Interpolis) en de bedrijfsleiders Thomas Wijten (Natuurlijk Tilburg) en Gilbert van Dongen (Groenrijk Tilburg). Hij sprak de wens uit dat alle tuinen in Tilburg in de toekomst voor minimaal 60 procent uit groen bestaan.