Opening vernieuwde speelplek Wandelbos

14 april 2022

De vernieuwde speelplek in het Wandelbos (onderdeel Stadsbos013) is woensdagmiddag 13 april geopend. Wethouder Rik Grashoff (openbare ruimte) deed de opening onder het toeziend oog van de kinderen van BSO Wandelbos.

wethouder grashoff met kinderen in klimtoren

Wethouder Grashoff en de kinderen hebben de speeltuin al getest

De vernieuwde speelplek is geschikt voor kinderen tot ongeveer 12 jaar, met of zonder beperking. Want spelen is natuurlijk voor iedereen. Het Wandelbos is de eerste vernieuwde speelplek van een lange reeks. Om gezond en gelukkig in Tilburg te kunnen leven, is het belangrijk dat kinderen volop kunnen spelen, bewegen en ontdekken. Daar zijn aantrekkelijke, avontuurlijke en veilige speelplekken voor nodig. De komende jaren pakt de gemeente nog meer speelplekken in de stad aan. Ook is er extra aandacht voor het groen bij de speelplekken. 

Greenline speeltoestellen

De gemeente heeft duurzaamheid hoog in het vaandel en heeft daarom op deze speelplek voor een aantal unieke speeltoestellen gekozen. Het gaat om Greenline speeltoestellen van Kompan. Deze toestellen zijn 100% circulair. De kunststof panelen zijn gemaakt van afval dat je als consument in de vuilnisbak gooit en gebruikte visnetten die anders mogelijk in de oceaan zouden eindigen. De staanders zijn gemaakt van textiel (polyester) en plastic tassen en petflessen. Zo herbruiken we de enorme berg met afgedankte kleding. Het is voor het eerst dat deze toestellen in Nederland geplaatst zijn. 

Afrondende werkzaamheden

Er zijn nog een paar dingen die nog niet klaar zijn. Zo moet het wandelpad dwars door de speeltuin nog worden aangelegd om ervoor te zorgen dat alle speeltoestellen goed bereikbaar zijn. En is er één speeltoestel nog niet klaar voor gebruik. Maar het is een grote speeltuin, dus dat mag de pret niet drukken. 

Spelen in Tilburg nog leuker

De gemeente Tilburg wil een openbare ruimte die uitnodigt tot ontmoeten, bewegen en gezond gedrag. Samen met en door inwoners. Daarom investeert de gemeente de komende jaren in het vervangen en verbeteren van een flink aantal speelplekken. In dit jaar pakt de gemeente ongeveer 70 speelplekken aan. De speelplekken worden niet zomaar vervangen. Er wordt gekeken naar de juiste plek voor een speelplek en het totale aanbod van speelplekken in een bepaalde wijk. Daarnaast streeft de gemeente naar variatie in de grootte van speelplekken en in speelfuncties. Uiteraard bepaalt de gemeente dit niet alleen. Samen met bewoners gaat de gemeente kiezen waar de speelplekken moeten blijven of komen en hoe ze worden ingericht. Ook daarna worden op dezelfde wijze speelplekken in Tilburg aangepakt. Spelen is leuk en wordt in de gemeente Tilburg zo alleen maar leuker!