logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Architectuurprijs voor Oude Dijk en Zwijsengarage

17 juni 2024

De transformatie van het kloostercomplex Oude Dijk door bureau Shift architecture urbanism won 14 juni de eerste Tilburgse Architectuurprijs. De Zwijsengarage in de Spoorzone werd bekroond met de publieksprijs: de meeste stemmen van de Tilburgers.

De vakjury kende ook een tweede en derde prijs toe, respectievelijk aan de Vredeskerk van Bedaux de Brouwer en Fabrieksgeheimen van Ontwerplab. Er waren in totaal meer dan vijftig inzendingen.

Betere Omgevingskwaliteit en Bouwcultuur

Tilburg zet met deze nieuwe prijs een belangrijke stap in het stimuleren van een goede bouwcultuur en omgevingskwaliteit. Tilburg groeit de komende jaren flink, met een gepland aantal van 25.000 nieuwe woningen tot 2040. Die groei moet hand in hand gaan met kwaliteit en duurzaamheid. De gemeente heeft een belangrijke rol als stimulator en bewaker van kwalitatieve stadsontwikkeling. Wethouder Bas van der Pol benadrukt: “Het was een prachtige eerste editie van de Tilburgse Architectuurprijs! Een grote variatie inzendingen, veel publieksstemmen, complimenten en kritische noten van de jury; daar ben ik blij mee. Want in Tilburg stellen we kwaliteit voorop, vieren we wat goed is, maar leren we ook wat beter kan. Ik hoop dat deze prijs de discussie stimuleert over de ruimtelijke ontwikkeling van onze stad en dorpen.”

Samenwerking met CAST

De prijs is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Tilburg en het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST), dat bekend staat om haar levendige debatavonden over architectuur. Deze samenwerking benadrukt het gedeelde doel om de architecturale en stedelijke ontwikkeling van Tilburg naar een hoger niveau te tillen.