Overlast eikenprocessierups beperken

29 november 2019
Een eik met daarop een nest eikenprocessierupse

De gemeente maakt een plan om de overlast van de eikenprocessierups voor komend seizoen zoveel mogelijk te beperken. Er wordt in april/mei onder andere preventief gespoten met biologische bestrijdingsmiddelen.

Als er weer nesten zijn, worden die weggezogen. Plekken waar veel mensen samenkomen en/of kwetsbare groepen zijn (zoals scholen), hebben de hoogste prioriteit. De gemeente maakt een (digitale) kaart waarop staat welke plekken wanneer aan de beurt zijn. De medewerkers die de nesten weghalen, kunnen dat maar een paar uur doen. Daarna krijgen ook zij uitslag van de haren van de rups, dit ondanks de beschermende pakken. Daarom is het weghalen tijdrovend werk.

Natuurlijke vijanden

Natuurlijke vijanden van de rups zijn onder ander mezen en sluipwespen. Zij eten de rups op. De laatste jaren is het aantal natuurlijke vijanden van de rups afgenomen. Dat komt omdat de balans in de natuur verstoord is geraakt, onder andere doordat de leefomgeving van veel vogels en insecten is verslechterd. Meer en gevarieerd groen, zorgt dat het aantal mezen en sluipwespen weer toeneemt. Daarom gaat de gemeente minder maaien in de buurt van eikenbomen en plant en zaait ze bloembollen en speciale bloemenmengsels. Ook plaatst de gemeente nestkasten in de buurt van de eikenbomen.

Aantal neemt toe

Naar verwachting zal het aantal rupsen in 2020 toenemen met 25 procent. De overlast helemaal wegnemen is helaas niet mogelijk. Wel kunnen maatregelen worden genomen om de plaag en overlast zoveel mogelijk te beperken. Die zijn gericht op het voorkomen en bestrijden van de rups en op het verbeteren van de leefomgeving van de natuurlijke vijanden zoals mezen en insecten. Die zorgen ervoor dat de overlast van de eikenprocessierups afneemt doordat er minder grote rupsennesten zijn.

Ook inwoners kunnen hun tuin zo inrichten dat die interessant is voor mezen en sluipwespen. Onder meer door zoveel mogelijk groen in de tuin te hebben en bloemen te planten. Rommelig? Helemaal mooi, daar houden insecten van. En hang nestkasten op voor de mezen en vleermuizen. Op oakie.info staan meer tips.  

Meer informatie op de pagina rups op deze website tilburg.nl.