Overlast van eikenprocessierups beperken 

12 mei 2023

Ze zien er best leuk uit, de eikenprocessierupsen. Maar dat uiterlijk kan bedrieglijk zijn. Kom je namelijk in contact met de haren van dit beestje, dan kan dat o.a. zorgen voor flinke jeuk of uitslag. Daarom zorgt de gemeente ervoor dat er zo min mogelijk rupsen zijn. De gemeente startte recent met het bespuiten van de bladeren van ongeveer 10.000 eikenbomen in de gemeente.

Als de rupsen van dit blad eten, gaan ze dood.

Vervellen  

De rups krijgt de vervelende brandharen als hij vervelt. Zorg er daarom altijd voor dat er geen brandharen op je huid komen en laat de beestjes links liggen. Ook huisdieren kunnen last hebben van de haren. Om te zorgen dat het aantal rupsen beperkt blijft, bespuit de gemeente de bladeren van de eikenbomen met een biologisch middel. Dat kan alleen als het niet teveel regent of als het niet te hard waait. Waar de gemeente spuit, staat op de kaart op de pagina 'rups' op deze site. In gebieden met beschermde vlindersoorten en in de bossen bespuiten we de eikenbomen niet. Hier ligt de focus op een natuurlijke bestrijding. Dat wil zeggen dat de rupsen hier opgeruimd moeten worden door hun natuurlijke vijanden. Kool- en pimpelmezen bijvoorbeeld en ook sommige insecten vinden de eikenprocessierups een lekker hapje.   

Nesten wegzuigen 

Als de rupsen eenmaal brandharen hebben, zuigt de gemeente de nesten weg om overlast te voorkomen. Inwoners kunnen zelf ook helpen om de overlast van de eikenprocessierups te beperken. Bijvoorbeeld door een nestkastje op te hangen. Sommige vogels zijn namelijk dol op eikenprocessierupsen en eten ze graag. Ook het planten van bloemenmengsels helpt, omdat sluipwespen en andere insecten ook natuurlijke vijanden van de rups zijn. Inwoners die overlast hebben van de rups(en) kunnen dit melden via de pagina 'rups' op deze site.