Proef met GFT-inzameling hoogbouw

29 november 2019

Bij laagbouwwoningen wordt Groente- Fruit- en Tuinafval (GFT) al gescheiden ingezameld. De gemeente wil dat ook bij alle hoogbouw (flats en appartementen) gaan doen.

Om te leren hoe dit het beste kan, heeft de gemeenteraad het Brabants Afval Team (BAT) opdracht gegeven een aantal proeven op te zetten. Hierbij zamelt het BAT 4 maanden GFT afval in op 12 hoogbouwlocaties in Tilburg. Hiervoor komen er GFT containers op locatie te staan en de bewoners krijgen in een aantal gevallen ook een GFT bakje met biozakjes voor op het aanrecht. De uitkomsten van de proeven worden gebruikt bij het opstellen van het nieuwe afvalbeleid voor 2021-2025. Hierover neemt de raad in 2020 een besluit.

U sorteert, wij recyclen

Gemeente Tilburg wil restafval verminderen en grondstoffen zoveel mogelijk hergebruiken. Om dit te bereiken is het sorteren van afval noodzakelijk. Het verschil tussen laagbouw en hoogbouw was in 2018 103 kilo restafval per inwoner. Als GFT vaker gescheiden wordt afgevoerd, verdwijnt er minder restafval in de verbrandingsoven. Van GFT wordt biogas gemaakt. Daarna wordt het ook nog verwerkt tot compost, wat weer zorgt voor een goede bodem voor planten en dieren.