Proef met huurteam

09 april 2021
Kamers verhuren

De gemeente maakt zich zorgen over situaties binnen de particuliere verhuur(bemiddelings)branche in onze stad. Er zijn signalen rond misstanden, waarbij verhuursituaties niet voldoen aan wet- en regelgeving.

De gemeente start daarom een proef (pilot) met een Huurteam. Huurders zijn niet altijd goed op de hoogte van het Huurrecht. Of ze accepteren bepaalde illegale situaties in de krappe woningmarkt. Het Huurteam komt op voor de belangen van de huurders in de gemeente. Het team kan worden ingezet om huurders bij te staan als er sprake is van slecht verhuurderschap, zoals te hoge huur of te hoge servicekosten, onterechte bemiddelingskosten, illegale contractvormen, achterstallig onderhoud of intimidatie/bedreiging. Daarnaast helpt het Huurteam ook om meer zicht te krijgen op de problemen op de particuliere verhuur(bemiddelings)branche en deze aan te kunnen pakken.

Fijne plek om te wonen

Oscar Dusschooten, wethouder Wonen: "We willen dat onze stad een fijne plek is om te wonen, waar Tilburgers een woning kunnen huren van een betrouwbare partij en voor een eerlijke huur. In verschillende andere steden zijn al goede ervaringen opgedaan met de inzet van een Huurteam, dus we verwachten dat dit ook kan werken voor onze stad."

De komende maanden wordt alles voorbereid. Het Huurteam start vanaf 1 juli 2021. De proef duurt 2 jaar, dus tot juli 2023. De proef met het Huurteam wordt betaald vanuit de landelijke aanpak ‘Goed verhuurderschap’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.