Raad vergadert voor het eerst in nieuwe raadszaal

05 maart 2021
De raadszaal van het Stadhuis in Tilburg

De gemeenteraad neemt maandag 8 maart de nieuwe raadszaal in gebruik. Niet met alle raads- en collegeleden in de zaal, maar zoals al maanden, digitaal. Burgemeester Weterings zal de raadsleden en inwoners maandag toespreken vanuit een lege raadszaal.

In de vernieuwde, transparante raadzaal viert de raad het feest van de lokale democratie. Eigenlijk had de raad dat op 5 november 2020 willen doen, de dag dat het precies 75 jaar geleden was dat de Tilburgse gemeenteraad weer in alle vrijheid kon vergaderen. De dag waarop, na de oorlogsjaren ’40-’45, de democratie in ere werd hersteld.

Verbinding met de stad

De nieuwe raadzaal is transparant. Inwoners kunnen de raadsleden zien zitten en de raad kan naar buiten kijken. De raad houdt letterlijk zicht op de stad. Met het transparante karakter van de raadszaal, gaat de raad de verbinding met de stad aan en andersom. De raad benadrukt hier zijn toegankelijkheid en benaderbaarheid. Ze oogt een stuk toegankelijker dan zijn voorganger. De houten vloer en de wand- en plafondafwerking zorgen voor een warme uitstraling. Maar nog opvallender en van nog grotere betekenis, is de plek van de publieke tribune: dicht bij de gemeenteraad. Dus niet meer op afstand op een hooggelegen balkon. Toehoorders kunnen de raad voortaan bijna op de vingers kijken.

Cirrus

De raadszaal is dé plek van de democratie in ons vernieuwde Huis van de Stad. De plek waar de raad namens de Tilburgse bevolking de kaders van het beleid vaststelt en het college van burgemeester en wethouders controleert. Het is een plek waar kunst niet mag ontbreken. De Tilburgse kunstenares Fransje Gimbrère heeft een iconisch kunstobject vervaardigd, Cirrus genaamd, waarin zij op een heel eigen en bewonderenswaardige manier het oude textiele ambacht letterlijk verweeft met innovatieve kunsttoepassingen. Cirrus bestaat uit duizenden draden, die elkaar in drie richtingen kruisen, die van veraf één geheel vormen en de vele individuele gedachtestromen en ideeën symboliseren die zich met elkaar verweven in de Raadszaal. De plek waar heel Tilburg wordt vertegenwoordigd door de gemeenteraad.

De raad is weer thuis

Na een periode van 4 jaar is de raad weer thuis. De laatste raadvergadering in het oude stadhuis was 10 april 2017. De raad vergaderde in de tussentijd in Het Laken, het personeelsrestaurant van Stadskantoor 6, het Willem II stadion en de laatste maanden vooral digitaal vanuit huis. Ontheemd heeft de raad zich niet gevoeld en -wat het belangrijkste is- de gemeenteraad en dus ook de democratie heeft zijn werk ten volle kunnen blijven doen. Maar op maandag 8 maart komt de gemeenteraad van Tilburg weer ‘bijna’ thuis. Het nieuwe ‘thuis van de raad’ is een feit. Al moeten de raadsleden elkaar voorlopig nog via een scherm toespreken. Maar ze staan te popelen om in dit huis van de democratie het debat weer hoorbaar, zichtbaar en voelbaar te laten zijn.