Regio vraagt hulp aan Rijk via videobooschap

30 juni 2020
Moeder en kindje spelen spelletje kikker hengelen

De Regio Hart van Brabant doet via een video een dringende oproep aan het Rijk om de financiële positie van gemeenten voor maatschappelijke functies weer op peil te brengen. O.a. door de zogeheten opschalingskorting te laten vervallen en de coronakosten te vergoeden.

Ook wil de Regio Hart van Brabant van de overheid voldoende middelen voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en voor de jeugd. Daarna kan wat de regio betreft een goede verdeling van de middelen gemaakt worden tussen de gemeenten. Eerder werd een brandbrief gestuurd.

Eerder stuurde de regio al een brandbrief. Die wordt nu ondersteund met een videoboodschap. Regio Hart van Brabant bestaat uit de gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk.

Diep in de genen

Nederland behoort tot de top 10 met gelukkigste mensen ter wereld. Als je het aan kinderen vraagt staan we zelfs op nummer 1. Midden-Brabanders zijn van nature warme en gemoedelijke mensen. Dat zit diep in onze genen. Dat maakt het hier fijn leven en verblijven. Juist daarom is het van belang onze voorzieningen te behouden en moet de financiële huishouding van gemeenten weer op een gezond peil gebracht worden.

We hebben een hechte samenleving. Sportverenigingen, buurthuizen, zorginstanties, welzijnsorganisaties, scholen, bibliotheken, culturele centra en vele andere maatschappelijke instanties vormen het cement van die samenleving. Dit verbindt ons. Hier is aandacht, zorg, plezier. En dit is in het belang van ons welzijn, onze gezondheid. Dagelijks zorgen allerlei instanties en verenigingen ervoor dat ons land, onze regio en onze gemeenten zo positief bijdragen aan wie we zijn en wat we doen.

Hulp van overheid

Instanties en verenigingen kunnen niet bestaan zonder hulp van de overheid. Dit is bij de gemeenten belegd. Maar het water staat de gemeenten aan de lippen. Het rond krijgen van begrotingen lukt niet meer. Het voortbestaan van deze voorzieningen wordt ernstig bedreigd. Als dit zo doorgaat kunnen we onze inwoners niet meer helpen zich te ontwikkelen, te groeien, elkaar te helpen. Alleen samen voorkomen we dat mensen vereenzamen, terugvallen op kostbare ondersteuning of erger, voor de rest van hun leven beschadigd raken.