Rob Nederlof 1e Stadsorganist Tilburg

03 september 2021
Stadsorganist Rob Nederlof

Het college heeft Rob Nederlof aangesteld als 1e Stadsorganist van Tilburg. Hij gaat dit doen voor een periode van 2 jaar. Zijn 1e concert als stadsorganist is op zaterdag 11 september in de Heuvelse kerk tijdens de Nationale Orgeldag.

Daar is hij vanaf 16:00 uur te horen. Zijn officiële installatie volgt op een nader te bepalen datum. Nederlof is de vaste organist van de Heuvelse kerk en de Petrus en Paulus kerk in Tilburg. Ook is hij de organist van de Sint Jan in Goirle. Hij studeerde orgel bij de, bekende Tilburgse organist, Maurice Pirenne en is tegenwoordig docent aan het Factorium Tilburg. Nederlof gaf concerten in de bekendste concertzalen en kerken in Europa, waaronder de Smetana- zaal in Praag, Berliner Dom en het Concertgebouw in Amsterdam. Zijn benoeming volgt op voordracht van de Orgelkring Midden- Brabant.

Levendig houden orgelcultuur

De benoeming van een stadsorganist geeft een impuls aan het levendig houden van de orgelcultuur en aan het behoud van dit waardevolle erfgoed voor stad en samenleving. De Stadsorganist heeft ook een educatieve rol, zowel voor de jeugd als voor ouderen. Aan de functie van Stadsorganist is op veel manieren vorm en inhoud te geven. Het college verwacht dat de Stadsorganist de verbinding zoekt met andere makers in de stad en samen met hen projecten en activiteiten opzet. Zo ontstaat een Cultuurcirkel die de impact van Cultuur in de stad en regio vergroot. De Stadsorganist is een proef voor de duur van 2 jaar. Daarna bekijkt de gemeente of het initiatief een vervolg krijgt.