Ruimte voor elke student in inclusief Tilburg

09 oktober 2021
Studenten in een collegezaal

In Tilburg studeren veel internationale studenten. Voor deze groep is het belangrijk om woonruimte te vinden. Dat blijkt in de praktijk lastig. Regelmatig worden kamers aangeboden met de tekst 'Dutch only' of 'no internationals'. Dit soort praktijken keurt het stadsbestuur af.

Studenten die met deze vorm van discriminatie te maken krijgen, kunnen dat melden bij RADAR, een organisatie die zich inzet voor het bestrijden van discriminatie en het bevorderen van gelijke behandeling. Meldingen kunnen gemaakt worden via de site radar.nl.

Afkomst, religie of geaardheid

Een verhuurder of makelaar mag niet vragen naar zaken als afkomst, religie of geaardheid. Dit soort praktijken keurt het stadsbestuur dan ook ten zeerste af en vraagt hiervoor aandacht. 

Inclusieve stad

Tilburg is een inclusieve stad, waar iedereen onvoorwaardelijk mee kan doen en zich veilig voelt, ongeacht afkomst, kleur, identiteit of andere persoonlijke achtergrond. Mensen huurruimte weigeren omdat ze ‘niet-Nederlands’ zijn, gaat in tegen alles wat Tilburg wil zijn als samenleving. De gemeente Tilburg is over dit onderwerp in gesprek met de universiteit en is voornemens een brief te sturen naar verhuurders en studentenverenigingen waarin zij hen vragen aandacht te hebben voor inclusiviteit.