Scanauto’s controleren in de milieuzone

17 oktober 2022

Om de lucht in de stad zo schoon mogelijk te houden, mogen vervuilende dieselvrachtwagens de milieuzone binnen de ringbanen niet in. Om dit beter te controleren zet de gemeente scanauto’s in.

Vrachtwagen rijdt onder de Katterug

Er rijden in en rond het centrum van Tilburg al scanauto’s, die controleren of er parkeergeld is betaald voor geparkeerde voertuigen. Dezelfde scanauto’s gaan nu ook vrachtwagens controleren of zij in de milieuzone mogen zijn. Zo hoeft de gemeente niet te investeren in extra (vaste) camera’s voor de controle van de milieuzone. De scanauto scant kentekens van voertuigen. Alleen de kentekens van dieselvrachtwagens die niet aan emissieklasse 6 voldoen worden gebruikt voor deze controle. Kentekens van voertuigen die mogen rijden in de milieuzone worden direct automatisch verwijderd.  

Vanaf 1 januari 2025 emissievrije zone 

Op 1 januari 2025 gaat de gemeente een stap verder en geldt er een emissievrije milieuzone binnen de ringbanen. Dat betekent dat vanaf dan alleen vrachtauto’s, bestelbussen, en later taxi’s en mogelijk ook touringcars zonder uitstoot binnen de zone kunnen rijden. Dus alleen voertuigen die elektrisch zijn of op waterstof rijden. 

Informatie voor ondernemers

Heeft de invoering van de emissievrije zone gevolgen voor u als ondernemer? Lees op opwegnaarzes.nl over de gevolgen en financiële mogelijkheden van emissievrije stadslogistiek voor uw bedrijf. Hier vindt u ook een handige rekentool om een eerste inzicht te krijgen wat elektrisch rijden voor uw bedrijfsvoering betekent. Staat u binnenkort voor de keuze om een vervoersmiddel aan te schaffen? Of wilt u een adviesgesprek over de mogelijkheden rondom emissievrij rijden in Tilburg? Bel dan met Michiel de Voogd, beleidsmedewerker Luchtkwaliteit gemeente Tilburg, op 06 - 53 81 84 33.