Shorttrack-talenten komen naar Tilburg

08 juli 2019

12 Jonge shorttrack-talenten uit Zuid-Nederland trainen vanaf eind augustus op de Tilburgse ijsbanen. Zo krijgen ze de kans om zich in de eigen regio verder te ontwikkelen.

De shorttrackers volgen een intensief programma dat door het Regionaal Talenten Centrum Zuid Schaatsen en het Gewest Noord-Brabant-Limburg-Zeeland is opgesteld. "Super dat het shorttrack in Nederland-Zuid gestimuleerd wordt", aldus sportwethouder Rolph Dols. "We zijn blij met de komst van deze jonge talenten naar onze ijsbanen."

Tilburg ligt centraal voor de hele regio Zuid. Het gebied Stappegoor, waar de ijsbanen liggen, is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Hier zijn ook andere regionale sportvoorzieningen en verschillende onderwijsinstellingen. De concrete invulling van het programma wordt momenteel bepaald. Dit is onder andere afhankelijk van de beschikbare verhuurmomenten. In het begin gaat het om ongeveer 3 trainingsmomenten per week. Dat wordt stap voor stap verder uitgebreid.

Regionaal talentcentrum

Shorttrack is een hard groeiende sport. Vanuit Zuid-Nederland gaan er jaarlijks veel talenten naar een van de 3 regionale talentencentra (RTC) voor shorttrack in Nederland; in Dordrecht, Utrecht en Heerenveen. "De ambitie is om met dit programma voldoende talenten uit de regio Zuid op te leiden om over een paar seizoenen een shorttrack-RTC Zuid te starten", zegt Ad den Otter, voorzitter van RTC Zuid.

In Tilburg zijn 2 30x60-m ijsbanen; in het IJssportcentrum en de Ireen Wüst IJsbaan. Het IJssportcentrum is met de grote tribune ook uitermate geschikt voor shorttrack-wedstrijden.