Special Olympics Nationale Spelen 2024 in Breda en Tilburg

11 maart 2022
Bekendmaking van de komst van de Special Olympics naar Tilburg en Breda

De gemeenten Breda en Tilburg mogen de Special Olympics Nationale Spelen in 2024 organiseren. Het grootste nationale sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking is in juni 2024. 

Tilburg en Breda slaan de handen ineen om dit bijzondere evenement naar Brabant te halen. Ongeveer 2500 sporters zullen deelnemen aan 21 toernooien. In Breda gaat het om de volgende sporten: atletiek, badminton, balsport bocce, dansen, gymnastiek, hockey, inline skaten, judo, MATP (Motor Activity Training Program), tafeltennis en tennis. In Tilburg om: beachvolleybal, bowlen, golf, handbal, korfbal, open water zwemmen, paardrijden, voetbal, wielrennen en zwemmen. 

Prachtige Special Olympics

Vrijdag 11 maart maakte Special Olympics Nederland officieel bekend dat de Special Olympics Nationale Spelen van 2024 in Breda en Tilburg plaatsvinden. “Wij hebben er alle vertrouwen in dat Breda en Tilburg prachtige Special Olympics Nationale Spelen in 2024 gaan neerzetten. De bidcommissie was zeer te spreken over de kennis, ervaring, kwaliteit en betrokkenheid op diverse vlakken. Ik weet zeker dat de deelnemers gaan genieten van de Brabantse gastvrijheid en dat jullie de sport, inclusiviteit en talent gaan vieren!” aldus Ruud Verbunt, voorzitter van het bestuur.

Vervolgens tekenden de gemeenten Breda en Tilburg, de provincie Noord-Brabant en vele andere betrokkenen symbolisch voor de organisatie van het evenement. 

Passie, plezier en prestatie

Wethouder Sport Rolph Dols (Tilburg) “Passie, plezier en prestatie, het zijn elementen die in de sport vaak samenkomen en elkaar versterken. Het is geweldig dat we daar met een bijzonder sportevenement als de Special Olympics Nationale Spelen in 2024 een impuls aan kunnen geven! En dat start vandaag al met de aanwezigheid en bereidheid van alle betrokken partijen om er een succes van te maken.”

Iedereen doet mee 

De Special Olympics Nationale Spelen worden tweejaarlijks gehouden in verschillende speelsteden. De vorige editie vond in Den Haag plaats. In juni 2022 is de regio Twente gastheer. 
 
Daan Quaars, wethouder sport (Breda) “Bij de Special Olympics Nationale Spelen krijgen alle sporters met een verstandelijke beperking het podium dat ze verdienen. Een podium om op te stralen, een podium dat onze toppers zichtbaarheid, zelfvertrouwen en zelfrespect geeft. Heel gaaf dat Breda en Tilburg daar samen aan mogen bijdragen." 

Sport voor iedereen

Sporten en bewegen moet in Brabant voor iedereen die wil mogelijk zijn. Sport heeft een positief effect op het welzijn en gezondheid. Voor alle Brabanders, met of zonder beperking of aandoening.  
Stijn Smeulders, gedeputeerde Sport van de provincie Noord-Brabant: “Geweldig dat Tilburg en Breda de Special Olympics Nationale Spelen 2024 mogen organiseren. Ik wil beide steden van harte feliciteren met dit mooie nieuws. Ik kijk nu al uit naar dit feest, dat ongetwijfeld nog meer mensen met een verstandelijke beperking gaat inspireren om ook zelf te gaan sporten. Op deze manier laten we Brabant voor zoveel mogelijk mensen een fijne en leuke plek zijn. Om te wonen, werken en te bezoeken.”

Met provinciale steun worden ook voorafgaand aan het evenement in de hele provincie de mensen met een beperking geactiveerd om meer te gaan bewegen.