Spraakmakende gasten in week tegen kindermishandeling

13 november 2020
Flyer met overzicht workshops week tegen kindermishandeling

Meer dan honderdduizend kinderen in Nederland hebben te maken met kindermishandeling. Om aandacht te vragen voor de omvang van dit probleem, is van 16 t/m 22 november de week tegen kindermishandeling. 

De Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant organiseert in deze week een College Week met 5 interactieve colleges. In deze reeks colleges kunnen studenten, professionals en iedereen die interesse heeft, vragen stellen aan spraakmakende gasten. 

De colleges worden live uitgezonden vanuit een studio of op locatie. Deelnemers kunnen online kijken, vragen stellen aan de experts en reageren op stellingen. Deelname is gratis. De volgende experts nemen deel: Hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid Tessa Roseboom, PSV-directeur Toon Gerbrands, Karin Bloemen, Olcay Gulsen en Herman Bolhaar, de nationale rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Zij worden geïnterviewd door Jeroen Latijnhouwers of Frank van Pamelen. De deelnemers worden uitgedaagd om prikkelende vragen te stellen aan de experts. Het belooft een inspirerende week te worden met bijzondere gesprekken en volop interactie.

Voor het volledige programma en aanmelden bezoek de website www.zorgenomeenkind.nl

Thema Praten helpt

De 5 colleges hebben ieder een ander thema, met als rode draad ‘Praten helpt’. Want de drempel om over kindermishandeling te praten is veel te hoog. Zowel voor kinderen die kindermishandeling meemaken als voor mensen in hun omgeving die signalen kunnen zien. Zoals buren, familie, de sportcoach. Maar ook bij leerkrachten en andere professionals is er grote handelingsverlegenheid als het om kindermishandeling gaat. Door te zwijgen, laat je een kind in de ellende zitten. Praten helpt!

Week tegen kindermishandeling

Van 16 tot en met 22 november 2020 is de landelijke Week tegen Kindermishandeling. In deze week is er aandacht voor de aard en omvang van kindermishandeling en wat we kunnen doen om het terug te dringen. En dat is hard nodig, want in iedere schoolklas zit gemiddeld één kind dat opgroeit in een onveilige thuissituatie. De verwachting is dat door de coronamaatregelen huiselijk geweld toeneemt en vaker verborgen blijft. Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten. 

Taskforce Kindermishandeling

Om de aanpak tegen kindermishandeling extra aan te jagen, is in 2017 is de Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant gestart. Dit is een netwerk van professionals, organisaties en inwoners die zich betrokken voelen bij de aanpak van kindermishandeling. Samen zijn zij op zoek naar een vernieuwende, effectieve aanpak en samenwerking. Zodat we steeds vaker kindermishandeling voorkomen of eerder signaleren. Want elk kind heeft het recht om veilig op te groeien. 

De regionale Taskforce Kindermishandeling is actief binnen de 9 gemeenten van de regio Hart van Brabant: Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk.