Start aanleg snelfietsroute Tilburg - Waalwijk

22 mei 2019

In de week van 27 mei starten de werkzaamheden voor de aanleg van het Tilburgse deel van de snelfietsroute F261. De route loopt van Station Tilburg tot regionaal bedrijventerrein Haven in Waalwijk en komt langs Loon op Zand en de Efteling.

Het gaat om een brede route van bijna 19 kilometer gemaakt van rood asfalt. De route volgt de bestaande fietspaden door Tilburg. Het Tilburgse deel begint in het zuiden bij de Beelaarts van Bloklandstraat en loopt naar het noorden door de Reitse Hoevenstraat, Doctor Deelenlaan, Kraaivenstraat, IJpelareweg en de Bos en Beemdweg tot aan de grens met de gemeente Loon op Zand. Eind 2020 is de route klaar.

Groene route

Het groen langs de snelfietsroute heeft een belangrijke functie. De snelfietsroute vormt een aantrekkelijke en groene verbinding tussen de stad en het buitengebied, voor zowel mens als natuur. Voor de aanleg van de route is het op sommige plekken nodig om bomen te vervangen voor nieuw groen. Enerzijds omdat de kwaliteit van de bomen slecht bleek, anderzijds om ruimte te maken. Deze bomen worden op dezelfde plek of op een andere plek gecompenseerd. De invulling van de groeninrichting langs de snelfietsroute is uitgewerkt in een groenplan. Het plan is te bekijken op de pagina snelfietsroutes op deze website tilburg.nl.

Snelfietsroutes

De gemeente investeert samen met andere Brabantse gemeenten en de provincie in snelfietsroutes. Steden en dorpen worden met elkaar verbonden, waardoor ze beter bereikbaar zijn per fiets. Snelfietsroutes zijn routes waar je lekker kunt doorfietsen. Het zijn vaak bestaande fietspaden die slim met elkaar verbonden worden en extra fietskwaliteit krijgen. De fietspaden zijn breed, voorzien van asfalt en fietsers hebben, vaker dan nu, voorrang op zijwegen. Tilburg is straks het hart van 6 snelfietsroutes: naar Breda, Oosterhout, Waalwijk, Oisterwijk, Den Bosch en Eindhoven. Naar verwachting is het Brabantse snelfietsroutenetwerk in 2030 klaar.