Start bouw fietsenstallingen station

25 april 2019

Vanmiddag is het officiële startschot gegeven voor de bouw van 2 fietsenstallingen aan beide kanten van station Tilburg. Er komen stallingen voor meer dan 7000 fietsen.

Regiodirecteur Wendy de Wild van ProRail, directeur NS Stations Femke Woudstra en de Tilburgse wethouders De Vries en Jacobs verrichten gezamenlijk de starthandeling bij het station. De aannemer Dura Vermeer is hier al enkele weken bezig met de bouw van de noordelijke stalling, die plaats gaat bieden voor 3900 fietsen. Deze zal naar verwachting in de zomer van 2020 klaar zijn. De zuidelijke stalling (aan de kant van het centrum) krijgt 3400 stallingsplaatsen en is waarschijnlijk eind 2021 af. Het ontwerp van beide stallingen is van architectenbureau Cepezed. In de stallingen komen rolbanden en verdeeld over beide stallingen staan zo’n 200 OV-fietsen om te huren.

Eerste 24 uur gratis

Reizigers die met de fiets naar het station gaan, kunnen hun fiets in de nieuwe stallingen de eerste 24 uur gratis parkeren. Beide stallingen worden permanent bewaakt en in één van de stallingen komt een Fiets en Serviceruimte voor kleine reparaties. De totale investeringskosten bedragen circa 20 miljoen euro. Dat geld is afkomstig van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant. Als de stallingen straks klaar zijn, gaat de NS deze exploiteren.

Actieplan Fietsparkeren

Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken, verbeteren ProRail, de regionale overheden en de NS fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Het huidige programma Actieplan Fietsparkeren geeft uitvoering aan het beleid om meer fietsparkeerplekken bij stations te realiseren.