Start Challenge Nieuw Werk

01 november 2019
De LocHal in al haar glorie

In de LocHal is donderdag 7 november de start van de Challenge Nieuw Werk. Een Tilburgs initiatief voor mensen die wel willen werken, maar waarvoor een plek op de reguliere arbeidsmarkt niet vanzelfsprekend is.

De aftrap is 7 november tussen 17:30 en 20:40 uur in de LocHal. Aanmelden kan door te mailen naar: conferentiebd@tilburg.nl.

Betekenisvol

Doel van de 'challenge' is het creëren van betekenisvol werk waar maatschappelijke behoefte aan is. Werk wat nu niet gedaan wordt of blijft liggen en wat betaalde banen oplevert voor mensen in de stad die nu geen betaalde baan hebben. De Challenge Nieuw Werk is bedoeld voor mensen die langdurig in de bijstand zitten. Inwoners waarvan is gebleken dat hun talenten in een veeleisende werkomgeving niet goed tot uiting komen of worden ingezet.

Ondernemers, organisaties en inwoners kunnen een voorstel indienen voor het opzetten van betekenisvol en betaalbaar werk. Een jury gaat die ideeën beoordelen. De winnaars krijgen de kans om te onderzoeken of het haalbaar is en bij een sluitende business case, mogen ze het gaan uitvoeren. Het hoofddoel is dat mensen het leuk vinden om een waardevolle bijdrage te leveren in een prettige en veilige werkomgeving. Er zijn een aantal randvoorwaarden: het werk moet uit te voeren zijn door mensen waarvan is vastgesteld dat ze niet aan de prestatieve eisen van de reguliere arbeidsmarkt kunnen voldoen en het gaat om (nog niet bestaand) nieuw en loonvormend werk dat bijdraagt aan het oplossen van een maatschappelijk probleem.

Uitdaging aangaan

Wethouder Esmah Lahlah (arbeidsparticipatie): "Ik vind het heel mooi dat we vanuit allerlei geledingen in de stad deze uitdaging willen aangaan. Een nieuwe oplossing voor deze maatschappelijke uitdaging kan veel verschil maken in het verder bouwen aan bestaanszekerheid voor veel Tilburgers. Ik kijk enorm uit naar de startsessie, zeker na de grote belangstelling van bedrijven en instellingen. We gaan deze uitdaging samen aan om de arbeidsmarkt inclusiever te maken. Iedereen doet ertoe en iedereen moet kunnen meedoen."

Namens de gemeente is wethouder Esmah Lahlah een van de kartrekkers van de innovatiegroep die de challenge wil aangaan. Daarin zitten naast de gemeente ook bedenker Ton Wilthagen van Tilburg University, Startfoundation, Midpoint Brabant en de Diamant-groep.