Meer mensen profiteren van Stimuleringslening

24 juni 2020
Het gezin dat de 150e aanvraag deed

(Foto Beeldveld / Wilfried Scholtes)

Woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen maar hiervoor niet genoeg geld hebben, kunnen de Stimuleringslening 'Aan de slag met je huis' aanvragen. 150 huishoudens in Tilburg maakten hier al gebruik van. 

Wethouder Oscar Dusschooten (Energietransitie gebouwde omgeving) zette vorige week het 150e Tilburgse huishouden dat gebruik maakt van de lening, in de bloemetjes. Met de lening gaat het gezin zonnepanelen op het dak van hun jaren 30 woning leggen. 

Isolatie

Inwoners kunnen de lening aanvragen om maatregelen te treffen voor energiebesparing zoals isolatie of voor duurzame energie-opwekking zoals zonnepanelen. De lening is bedoeld voor bestaande woningen, niet voor nieuwbouw. ''Zo krijgen steeds meer Tilburgers de kans om duurzaam te wonen. Stapje voor stapje richting een duurzamer Tilburg'', zegt wethouder Oscar Dusschooten. ''Bovendien is aan de slag gaan met je huis hartstikke leuk.''

Kosten en opbrengsten

Voor het Tilburgse gezin, dat bestaat uit Dennis, Daisy, en Josje (12), wegen de maandelijkse kosten van de lening en de opbrengsten tegen elkaar op. Daisy: "Vaak zijn betere, duurzamere maatregelen duurder. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn, integendeel zelfs. We laten de zonnepanelen als het ware 'gratis' leggen, en gaan er na 5 of 6 jaar op vooruit. Dan gaan we er namelijk op verdienen. Bovendien dragen we met de zonnepanelen ook nog bij aan een betere wereld." Het hele interview is te lezen op de site aandeslagmetjehuis.nl

Aanvraag en kredietcheck

Woningeigenaren kunnen de Stimuleringslening aanvragen bij de gemeente via een aanvraagformulier. Na akkoord van de gemeente vindt er een kredietcheck plaats door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Als de aanvraag haalbaar is, maakt SVn een offerte op. Op de website van Aan de slag met je huis staat overzichtelijk alle informatie die nodig is om de Stimuleringslening aan te vragen.

Meer informatie

  • De Stimuleringslening ‘Aan de slag met je huis’ is niet de enige manier om de verduurzaming van je huis te betalen. Er is een handig overzicht van alle financiële mogelijkheden bij duurzame verbeteringen van je woning.
  • Eind 2020, begin 2021 komt er een Zonnepanelenproject voor woningeigenaren, het midden- en kleinbedrijf en verenigingen. Hieraan kunnen ook mensen meedoen die geen gewone lening kunnen krijgen.
  • Goed om te weten: door de salderingsregeling kan teveel opgewekte energie verrekend worden met de energieleverancier. Tot en met 2022 kan nog 100% gesaldeerd worden. Er ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer om de regeling vanaf 2023 in tien jaar af te bouwen. Dus: hoe sneller de zonnepanelen op het dak liggen, des te gunstiger.
  • Zonnescanbrabant.nl laat voor iedere woning in Brabant zien of het dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen.