STILLLEVEN tot mei 2020 in de LocHal

15 november 2019
Publiek staat bij de maquette van de tentoonstelling STILLEVEN

Op het stadsbalkon in de LocHal is van 16 november t/m 31 mei 2020 de expositie STILLLEVEN te zien: 75 maquettes van scènes uit Brabantse oorlogsverhalen. Ze zijn gemaakt door Studio Rocco Verdult.

Dit jaar en volgend jaar viert Brabant dat het 75 jaar geleden is bevrijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. De organisatie Brabant Remembers verzamelt bijzondere, inspirerende en persoonlijke verhalen waarin een moment centraal staat dat het leven van een inwoner of van inwoners veranderd heeft. Van belangrijke momenten uit deze verhalen zijn maquettes gemaakt door Studio Rocco Verdult.

Fantaseren

De meeste scènes op STILLLEVEN spelen zich overdag af, die zijn in het wit. De momenten uit de verhalen die 's nachts gebeurden, zijn zwart. Alleen de hoofdrolspelers in de maquettes zijn gekleurd waardoor de menselijke kant van elk verhaal centraal staat en het publiek de kans krijgt zelf te interpreteren, te fantaseren of zich in te leven in de situatie van toen. Het publiek kan letterlijk om het verhaal heen lopen en zo vanuit verschillende perspectieven naar de scène kijken. Momenten uit de WOII-geschiedenis, waar nog geen beeld van was, krijgen met STILLLEVEN vorm. Het is aan de toeschouwer om te bedenken: "Wat zie ik? Wat gebeurt hierna? Wat roept dat bij mij op?"