Stilstaan bij 1 jaar corona

01 maart 2021
De burgemeester in gesprek met inwoners

(Foto Joris Buijs)

Tilburg stond zaterdag 27 februari stil bij 1 jaar corona in Tilburg. Er was een speciaal programma met inachtneming van de coronamaatregelen.

In de ochtend werd het geveldoek van het Dankraam onthuld en werden paneeltjes uitgedeeld in het teken van 1 jaar corona. De initiatiefnemers van het Dankraam bedachten en maakten het in het voorjaar van 2020. Op een dankraamtilburg.nl tonen Tilburgse mensen hun steun-, dank- en troostacties en wordt hun inzet als herinnering bewaard. De stad is gevraagd om mensen voor te dragen, die zich op een speciale manier hebben ingezet in deze coronatijd. Voor 20 genomineerden is een gepersonaliseerd dankpaneeltje gemaakt.

Daarnaast bezocht burgemeester Theo Weterings het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis als onderdeel  van het programma 1 jaar Corona en Aandacht voor elkaar. Ook nam hij namens de stad een cheque in ontvangst van de Lionsclub. Zij hebben met de verkoop van verrassingsboxen ruim 79.000 euro opgehaald. Met de opbrengst willen zij die het hardst zijn getroffen door de Coronacrisis (restaurants, culturele instellingen, eenzame ouderen en kansarme jongeren). Bij woonzorgcentrum de Wever Padua sprak de burgemeester met bewoners. Net als in het voorjaar deed, buiten via een trapje in de buurt van de balkons. 

Soepje

Verder sprak de burgemeester met de initiatiefnemers van het project ONS Soepje. Dit is opgericht door Linda Oerlemans. Samen met Serve the City koken en bezorgen de initiatiefnemers soep en een warme maaltijden bij mensen die ziek zijn, het zwaar hebben aan huis. Urban Naschoolse Activiteiten is een urban ontwikkeltraject opgezet door rapper en producer Theodorus Misiedjan. UNA is er op gericht op jongeren perspectief te bieden door ze te inspireren, motiveren en stimuleren om hun talenten te ontwikkelen. De burgemeester sprak met de jongeren. Drie leden van UNA rapten een nummer voor de burgemeester in het Paleis-Raadhuis.

De dag werd afgesloten in de Hasseltse Kapel. Daar was op initiatief van 50PLUS een herdenking voor de Brabantse slachtoffers van corona. De uitzending was tevens bedoeld als hart onder de riem voor iedereen die nu te lijden heeft onder het coronavirus. Burgemeester Weterings was hierbij aanwezig om zijn waardering te tonen voor de vele corona-initiatieven en zijn respect naar de overledenen.