Stimuleringsregeling 'Aan de slag met je huis'

15 maart 2019

De gemeente wil zoveel mogelijk huiseigenaren helpen met het verduurzamen en eventueel aanpassen van hun woning. Dat doen ze o.a. met de regeling 'Aan de slag met je huis'.

Door de aanpassingen kunnen inwoners langer zelfstandig thuis blijven wonen. De gemeente doet dit in aanvulling van de bestaande leningen die de rijksoverheid beschikbaar heeft. Naast de 2 miljoen euro die de gemeente op dit moment al beschikbaar heeft voor het verduurzamen van woningen en het aanpassen om langer thuis te wonen, komt 4 miljoen euro extra beschikbaar. De gemeente verwacht hiermee de komende 2 jaar ongeveer 450 bewoners te kunnen helpen.

Wegnemen van drempels

Wethouder Oscar Dusschooten: "Via de stimuleringslening 'Aan de slag met je huis' kunnen duurzaamheidsmaatregelen zoals zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp worden gefinancierd. Maar ook maatregelen om langer thuis te blijven wonen als het aanpassen van de badkamer, het wegnemen van drempels of het verbreden van deuren kunnen voor financiering in aanmerking komen. Zo slaan we meerdere vliegen in een klap op het gebied van duurzaam en toekomstbestendig wonen."

Binnen de stimuleringslening zijn 2 varianten mogelijk. Enerzijds kan een gewone lening worden aangevraagd. Het rentepercentage ligt tussen de 2,2 en 3,5 procent. Dit is afhankelijk van de hoogte van het te lenen bedrag, maar ook of de lening consumptief of hypothecair wordt gefinancierd. Mocht de eigenaar van de woning niet voor de lening in aanmerking komen, maar de woning heeft een grote overwaarde (bijvoorbeeld doordat al veel is afgelost), dan kan anderzijds de overwaarde worden ingezet voor financiering. Dit wordt de ‘verzilvervariant’ genoemd. Het rentepercentage is 1,7 procent.

Op 6 mei ligt het voorstel voor de stimuleringsregeling ter besluitvorming voor in de gemeenteraad. Als de raad positief besluit dat zal de lening snel in werking treden. Op dat moment komt ook meer informatie beschikbaar over het aanvragen van de lening.

Meer informatie over energiezuinig wonen staat op de pagina energiezuinig wonen op deze website of op de website aandeslagmetjehuis.nl.