Mooie prestatie van virtuele assistent Gem

16 juni 2021
De presentatie van Gem aan de jury van de prijs GemeenteDelers

Inwoners kunnen op tilburg.nl over bepaalde onderwerpen vragen stellen via de virtuele assistent 'Gem'. Met deze nieuwe ontwikkeling haalde Tilburg samen met de gemeente Utrecht en Dienstverlening Drechtsteden de finale van de wedstrijd GemeenteDelers 2021. Helaas viel Gem net buiten de prijzen.

Gem deed mee in de categorie ‘externe dienstverlening groot’. De gemeente Den Haag won met het initiatief Open Stad de eerste prijs. GemeenteDelers is een competitie waarin succesvolle gemeentelijke initiatieven worden gewaardeerd en genomineerd als inspirerend voorbeeld voor gemeenten. De bekendmaking van de winnaar was op 16 juni.

Wat is een virtuele assistent?

Op de pagina’s op deze website over verhuizen, paspoorten en identiteitsbewijzen staat een chatvenster waar inwoners 24/7 hun vraag kunnen stellen. De inwoners krijgen antwoord van Gem. Deze virtuele assistent is geprogrammeerd om vragen te beantwoorden. Ook verwijst Gem door naar de juiste pagina op de website. Achter Gem zit geen echte werknemer. De virtuele assistent is een nieuwe ontwikkeling in de manier waarop gecommuniceerd wordt met inwoners. Gem helpt inwoners met hun vragen op dit moment bij acht gemeenten: Utrecht, Tilburg, Roosendaal, Dordrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht, Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht. Binnenkort gaan ook de gemeenten Meierijstad en Rotterdam met Gem werken. 

Bekendmaking

De organisatie zei over Gem: “Een sterke casus. Vermeldenswaardig zijn de vele mogelijkheden voor hergebruik, grondige documentatie, en schaalbaarheid. We zien veel potentie voor verdere innovaties die ook worden onderkend binnen dit project.”

Wethouder Oscar Dusschooten (Dienstverlening en digitale overheid) over Gem: “Ik ben ongelofelijk trots op de nominatie. Hoewel we niet hebben gewonnen laat het zien dat we ambitieus zijn in Tilburg om een servicegerichte gemeente te zijn. Als samenwerkende en innoverende gemeenten laten we zien dat we aanwezig en dichtbij zijn voor onze inwoners, ook buiten kantoortijden. Het past bij de mentaliteit om problemen meteen aan te pakken en op te lossen.”

GemeenteDelers

GemeenteDelers is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Vereniging Directeuren Publieksdiensten en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Met de competitie willen zij een stevige impuls geven aan het delen van kennis en ervaringen. Meer informatie staat op hun website.

Ervaringen met GEM

Gem heeft in Tilburg nu ongeveer 1200 gesprekken gevoerd. Een derde van de inwoners stelde hun vraag buiten kantoortijd en kreeg dankzij Gem direct een antwoord. Gem leert elke dag bij en wordt een steeds volwaardiger onderdeel van de dienstverlening van de gemeente. De komende tijd wordt Gem getraind op nieuwe onderwerpen, zodat inwoners steeds meer vragen aan Gem kunnen stellen. In het filmpje hieronder een uitleg over de werking van Gem.