Talentencentrum voor schaatsers naar Tilburg

15 oktober 2019
Schaatsers op de ijsbaan aan het trainen

Het Regionaal Talentencentrum (RTC) Zuid Schaatsen vestigt zich in Tilburg. Dat betekent dat talentvolle schaatsers voortaan vooral trainen op de Tilburgse ijsbanen. Schaatstalent kan zich via het RTC verder ontwikkelen en doorgroeien naar de top.

Omdat de talenten verspreid zijn over de gehele regio zal er wel op meerdere 400-meter banen geschaatst blijven worden om de reisafstanden voor de talenten te beperken. Het RTC werkt nauw samen met de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB) en het Centrum voor Topsport en Ondersteuning-Zuid (CTO-Zuid). Een van de talenten uit Tilburg is Maud Lugters. Zij traint via het RTC Zuid Langebaan. Afgelopen jaar haalde ze een podiumplek op het WK junioren.

Ondersteuning

Het RTC kiest voor Tilburg omdat de gemeente de stichting tot nu toe prima ondersteunt en sponsort. Hierdoor kan de bijdrage die van de jonge schaatstalenten gevraagd wordt, laag blijven. Een andere reden dat de stichting voor Tilburg kiest is dat de faciliteiten voor schaatstalent in Tilburg prima zijn. Dit stimuleert de groei van de talenten op hun weg naar de nationale top. Dat het RTC zich in Tilburg vestigt, valt ook samen met het jubileum van de Ireen Wüst IJsbaan. Die bestaat in 2019 10 jaar.

Dat het RTC naar Tilburg komt, geeft verder meer mogelijkheden voor de toekomst om voor zowel de langebaan en het shorttrack een multidisciplinair trainingsprogramma te kunnen aanbieden. RTC Zuid Schaatsen nam afgelopen zomer samen met het schaatsgewest Zuid het initiatief om in Tilburg ook de shorttracktalenten van Zuid-Nederland te gaan trainen.

Ruimte krijgen

Wethouder sport, Rolph Dols van de gemeente Tilburg: "Toptalent moet de ruimte krijgen om met plezier invulling te kunnen geven aan hun passie voor het schaatsen. Zij hebben de potentie om door te groeien tot de Nederlandse of zelfs de wereldtop. Dat vraagt om een goede samenwerking tussen sport-, onderwijs- en topsportorganisaties waar talent zich ook naast hun sport gesteund voelt in het leveren van topprestaties. Het is daarom een groot compliment dat het RTC Zuid nu kiest voor Tilburg als vestigingsplaats."