logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Thuis fijn oud worden

14 juni 2024

Tilburgse organisaties roepen 55-plussers op: ben vandaag al bezig met later. Denk erover na en praat erover. Op zaterdag 15 juni is de aftrap van de vernieuwde Tilburgse campagne Vandaag voor Later.

Op die dag staat er van 10:00 tot 16:00 uur een nagebootste woonkamer op het Stadhuisplein om samen met inwoners het gesprek te voeren over later. 

Met Vandaag voor Later stimuleren verschillende Tilburgse organisaties inwoners van 55 jaar en ouder om op tijd na te denken over veranderingen en uitdagingen die op hun pad kunnen komen als zij ouder worden. Wanneer inwoners vandaag al nadenken, praten over en bezig zijn met later, vergroten zij de kans om later fijn en gelukkig oud te worden in hun eigen omgeving.  

Praten over de toekomst is nuttig, zeggen 60-plussers

Uit een nieuw onderzoek in opdracht van het Ministerie van VWS onder ruim 1.000 Nederlanders tussen de 60 en 75 jaar blijkt dat meer dan de helft (56%) weleens over de toekomst praat met naasten. Van deze groep ervaart 84% dit gesprek als nuttig. De woning blijkt het meest besproken onderwerp. Het gesprek voeren hierover is dus heel gewoon.  

Langer thuis blijven wonen

Ouderen willen (en moeten) langer thuis blijven wonen. Dat vraagt iets van henzelf en van de mensen om hen heen. Het is slim om op tijd te beginnen met nadenken, praten en in actie komen. Het geeft rust om goed voorbereid te zijn op belangrijke zaken, zoals wonen, zorg, geld en het vastleggen van bepaalde toekomstwensen. Deze zaken wil je liever niet uitstellen tot het moment eigenlijk al daar is. Dit kan met kleine stapjes en op ieders eigen manier. Want ouder worden is tenslotte voor iedereen anders. Marcelle Hendrickx, wethouder gezondheid, zorg & ondersteuning en ouderen: “Voor iedereen vanaf 55 jaar is het verstandig om over morgen te praten. Bijvoorbeeld over hoe jouw thuis er later uitziet en wat je dan nu in gang moet zetten. Dat gesprek moet vandaag gestart worden. Met je partner, je familie, je vrienden. En aangezien ik ook 55 plus ben, geldt dat dus ook voor mij. Ik merk dat dat best wel lastig is. Je bent soms nog gewoon zo druk met het hier en nu. Ik hoop dat iedereen zich door deze campagne aangespoord en ondersteund voelt om vandaag over morgen te praten.”

Hoe bereid jij je voor op later?  

De campagne Vandaag voor Later is de komende tijd te zien op allerlei plekken in de gemeente Tilburg, in de lokale media en op sociale media. Vanaf zaterdag 15 juni vinden inwoners op de website vandaagvoorlater.nl onder andere tips over wonen, zorg en geldzaken. Daarnaast zijn er gesprekskaarten en een invulkaart beschikbaar om te helpen het gesprek aan te gaan met naasten. Ook kunnen 55-plussers een online woontest doen, om hen meer inzicht te geven in welke aanpassingen er in huis misschien nodig zijn. Een uitgebreidere woonscan aan huis, waarbij een adviseur langskomt en persoonlijk advies geeft, is ook een van de mogelijkheden.