Tijdelijk gratis parkeren voor zorgprofessionals

09 april 2020

Professionele zorgverleners die werken in de gemeente Tilburg krijgen tijdelijk een gratis parkeervergunning om hun werk ongestoord te kunnen doen.

Vanwege de coronacrisis werken zorgmedewerkers op andere adressen, op andere tijden of rijden ze in een andere auto. Om parkeerboetes of administratieve rompslomp rond parkeervergunningen te voorkomen verleent de gemeente nu versneld gratis vergunningen.

De parkeervergunningen zijn geldig zolang de corona-maatregelen van kracht zijn. Hulpverleners die al een parkeervergunning hebben, krijgen de kosten hiervan teruggestort zodra de maatregelen voorbij zijn. Dan is ook duidelijk om hoeveel maanden restitutie het gaat.

Hulpverlenersvergunning

In de gemeente hebben op dit moment 200 zorgprofessionals een parkeervergunning; een zogenaamde hulpverlenersvergunning. De gemeente verwacht de komende periode tientallen extra vergunningen te verlenen via P1 (tilburg.parkeer.nl). Voor mantelzorgers is er een andere regeling. Zij konden al gebruik maken van een extra hoog saldo van de bezoekersregeling (een regeling waarmee bezoek met korting kan parkeren). Deze regeling is tijdelijk zonder toetsing en voorwaarden verkrijgbaar. De regeling is dus niet gratis, maar het extra tegoed blijft ook na de coronacrisis geldig.

Nu de gratis parkeervergunningen voor zorgverleners beschikbaar zijn, gaan de scanauto's weer rijden. De parkeercontrole was tijdelijk gestopt om onnodige parkeerboetes voor zorgverleners te voorkomen. De gemeente krijgt echter meldingen over toegenomen drukte en foutparkeren. Om de bereikbaarheid voor hulpdiensten te garanderen gaat de scanauto vanaf woensdagochtend 15 april weer rijden.