Tilburg betaalt energietoeslag voor huishoudens met uitkering 

25 februari 2022
een mevrouw draait aan de thermostaat

Foto: Jimke Joling

De gemeente Tilburg betaalt de energietoeslag van 200 euro uit aan huishoudens met een bijstandsuitkering. Het Rijk maakte in december 2021 bekend huishoudens met een laag inkomen te ondersteunen bij de stijgende energieprijzen.

De precieze regels en kaders voor die ondersteuning vanuit het Rijk zijn helaas nog steeds niet bekend. Het geld is ook nog niet beschikbaar gesteld. De gemeente wacht hier niet meer op en gaat de energietoeslag alvast uitbetalen aan huishoudens met een Participatiewet uitkering. 

Energietoeslag voor 5700 huishouden

“Veel inwoners hebben grote moeite om de hoge energierekeningen te betalen. Vooral voor huishoudens met een laag inkomen drukken de stijgende energieprijzen en een verhoging van hun voorschot op het besteedbaar inkomen. We willen voorkomen dat deze mensen in de financiële problemen komen. Omdat we weten dat gezinnen die op 1 januari 2022 een bijstandsuitkering ontvingen, recht hebben op de energietoeslag, gaan we die nu alvast uitbetalen”, aldus wethouder Esmah Lahlah (bestaanszekerheid). Het gaat in de gemeente Tilburg om ruim 5700 huishoudens. Zij hebben een bijstandsuitkering of een IOAW-uitkering.  

Uitbetalen energietoeslag

Huishoudens met een Participatiewet-uitkering ontvangen rond 11 maart een brief. De gemeente betaalt de energietoeslag half maart. 

Ander laag inkomen

De gemeente verwacht dat veel meer inwoners met een laag inkomen recht hebben op de energietoeslag. Alleen op dit moment is nog niet duidelijk hoe de regeling eruit gaat zien en wie allemaal in aanmerking komt. Als deze informatie bekend is, staat dit op de pagina energietoeslag op deze website.   

Hulp bij geldzorgen

Wie al eerder tegen financiële problemen aanloopt, kan contact op te nemen met Schuldhulpverlening.