Tilburg de meest toegankelijke gemeente van Nederland?

25 mei 2021
Influencer Deborah Cameron van het Superteam Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland

Ruim vier miljoen Nederlanders hebben een beperking of chronische ziekte. Voor deze inwoners is het vaak lastig om bijvoorbeeld zonder hinder te kunnen winkelen of te sporten. Tilburg wil een stad zijn waar iedereen gezond en gelukkig kan leven. Een stad ook waar iedereen er toe doet. Daarom doet Tilburg mee met de verkiezing Meest Toegankelijke gemeente van Nederland.

De verkiezing is een initiatief van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Iedere Nederlander kan aangeven welke gemeente hij het meest toegankelijk vindt door te stemmen op meesttoegankelijkegemeente.nl. Na twee publieksrondes kiest een vakjury de winnaar. Een team van talentvolle kunstenaars, presentatoren en influencers en tevens ervaringsdeskundigen doet via de site en social verslag van de verkiezing. 

Inspiratie opdoen

Niet alle gemeenten zijn zo ingericht dat inwoners, die bijvoorbeeld doof of blind zijn, in een rolstoel zitten, hersenletsel of een andere beperking hebben, zonder hinder kunnen werken, winkelen, sporten en naar school kunnen gaan. Tijdens deze verkiezing kunnen gemeenten laten zien hoe zij zich hiervoor inzetten en inspiratie opdoen bij collega-gemeenten om de omgeving nog beter in te richten.

Talentvolle makers als Eva Eikhout (presentatrice BNNVARA), Mari Sanders (regisseur en documentairemaker), Zjos Dekker (de zelfverklaarde leukste autist van Twitter), Wirin Jewlal (schrijver) en Deborah Cameron (programmamaker) laten op de site meesttoegankelijkegemeente.nl en via social zien hoe het is gesteld met de toegankelijkheid in Nederland. 

Hoofdprijs

Van alle gemeenten in Nederland wint één gemeente de hoofdprijs. Die gemeente mag zich de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland noemen. Ook is er een aanmoedigingsprijs voor een gemeente die goed op weg is. In de eerste ronde kunnen inwoners gemeenten inhoudelijk beoordelen via een vragenlijst. Op basis van die gegevens wordt bepaald welke 12 gemeenten doorgaan naar de halve finale. Inwoners kunnen dan op de halve finalist stemmen die volgens hen het meest toegankelijk is. Vervolgens gaan de 5 hoogst beoordeelde gemeenten door naar de finale. Uiteindelijk kiest een vakjury de winnaar.