Tilburg gaat in gesprek over eenzaamheid

11 oktober 2018

De Week van de Eenzaamheid is voorbij. Maar eenzaamheid zelf stopt niet. Voor veel mensen is het de dagelijkse realiteit. Daarom wil Tilburg met dit thema verder.

Hoe en waarom er van eenzaamheid sprake is, is voor iedereen anders. "Maar het speelt op grote schaal, ook in Tilburg", stellen wethouders Marcelle Hendrickx (jeugd) en Erik de Ridder (ouderen). "Als bestuur van deze stad trekken we ons dit aan. Het raakt ons, dat er mensen zijn in onze stad, ook jonge mensen, die het gevoel hebben er alleen voor te staan en die zich eenzaam voelen. Het is niet de gewoonste zaak van de wereld om je breed verbonden te voelen. Met je familie, je buren, je klasgenoten, je sportclub, je directe omgeving. Daar willen we iets mee", zegt Erik de Ridder. "We willen hierover graag met de stad in gesprek komen."

Met opzet ligt er geen kant-en-klare aanpak om het onderwerp eenzaamheid handen en voeten te geven. Marcelle Hendrickx: "Het is zoeken of en welke rol een gemeente nu bij zo’n groot en ook wel emotioneel onderwerp moet spelen. Maar het is ook raar om er helemaal niets over te zeggen." We willen eerst voeling met het onderwerp krijgen, met ouderen en jongeren in gesprek zijn. Met mensen van wie we nu nog niet weten dat ze met eenzaamheid kampen. We gaan luisteren. In wijken, op scholen, bij mensen thuis. We trekken er dus op uit. Zo komen we weer een stap verder, samen met inwoners en professionals. Daar ben ik van overtuigd."

De gemeente heeft ook een emailadres opengesteld: ontmoet-elkaar@tilburg.nl. Iedereen die iets over eenzaamheid kwijt wil, kan dat daar naar toe sturen. Tips, verhalen, ideeën; alles is welkom. De ingezonden reacties legt de gemeente naast de opbrengst van de persoonlijke gesprekken.