logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Tilburg krijgt titel ‘dementievriendelijke gemeente’

12 juni 2024

Een op de vijf mensen krijgt dementie. In Tilburg wonen op dit moment meer dan 3.200 mensen met dementie. Dat aantal stijgt de komende jaren. Samen met mantelzorgers, ouderen, organisaties in de stad, professionals en vrijwilligers werken we aan een dementievriendelijke omgeving. De gemeente Tilburg ontving daarom de titel ‘dementievriendelijke gemeente’.

Certificaat voor dementievriendelijke gemeente 

Tijdens het Alzheimercafé van 11 juni kreeg de gemeente Tilburg het certificaat voor dementievriendelijke gemeente uitgereikt. Een initiatief van Alzheimer Nederland. Om te bepalen of een gemeente het certificaat krijgt, wordt o.a. gekeken hoeveel en wat voor activiteiten er in een gemeente worden georganiseerd. "Een waardering voor het werk dat we doen, maar ook een teken dat Tilburg een sociale stad is die erkent hoe belangrijk het is dat er veel aandacht is voor mensen met dementie en hun naasten en daar ook echt iets voor wil doen", vertelt Mia Vugts, dementieconsulente bij de Wever.

Lang mee kunnen blijven doen 

In onze stad en dorpen willen we dat mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de samenleving. Dit betekent dat er bijvoorbeeld voldoende ontmoetingsplekken zijn in de buurt die geschikt zijn voor mensen met geheugenproblemen of (beginnende) dementie. Een groot gedeelte van de mensen met dementie woont nog gewoon thuis. Dementie is niet altijd direct zichtbaar. Daarom is het belangrijk om de tekenen van dementie te herkennen. 

Activiteiten, hulp en informatie 

Misschien is er wel iemand in uw omgeving met beginnende dementie. Ook u kunt iets voor deze persoon betekenen. Benieuwd wat? Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Dementie’ op deze site. De dementieconsulenten staan ook voor u klaar in de Geheugenwinkel in Tilburg. Ga voor meer informatie, zoals adres en openingstijden, naar de webpagina van de Geheugenwinkel.