logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Tilburg plant komende winter 1.500 bomen

05 juli 2024

Komende winter planten we verspreid door de gemeente ongeveer 1.500 nieuwe bomen. Dit doen we om de bomen te vervangen die in de afgelopen jaren dood zijn gegaan of zijn omgewaaid. Onze aannemers idverde en Boomrooierij Weijtmans/Van Wijlen B.V. bereiden dat nu voor.

In de openbare ruimte in onze stad en dorpen staan ongeveer 105.000 bomen. De bomen in de bossen rekenen we dan niet mee. Bomen zijn belangrijk. Ze trekken vogels, vlinders en insecten aan en geven schaduw, waardoor het minder warm wordt in een straat. Bomen vangen water op en straten worden er mooier van. 

Daarom verzorgen we ze goed. We inspecteren alle bomen elke 3 jaar: of ze veilig zijn en of we ze moeten snoeien. Bomen ouder dan 80 jaar en risicobomen inspecteren we ieder jaar. Daardoor kunnen we op tijd ingrijpen als dat nodig is, bijvoorbeeld door extra te snoeien of door de plek waar de boom groeit te verbeteren. 

We moeten ook regelmatig bomen kappen. Bijvoorbeeld omdat ze een slechte conditie hebben of omdat ze door een storm te veel zijn beschadigd en een risico vormen. Die bomen vervangen we door nieuwe bomen, die weer decennialang meekunnen. Want ons uitgangspunt is dat we iedere boom die we kappen, vervangen door een nieuwe boom.  

Inhaalslag

"Jaarlijks is het nodig om ongeveer 700 bomen te vervangen. Dat is de afgelopen jaren niet gelukt," aldus wethouder Evelien Kostermans (Groen, Natuur en Landschap): "Daarom maken we dit jaar een inhaalslag. In het aankomende plantseizoen, dat loopt van november tot maart, planten de aannemers verspreid door de gemeente ongeveer 1.500 bomen. Dat is een grote, maar ook heel belangrijke klus. Want dan zijn vrijwel alle bomen vervangen die in de afgelopen jaren dood zijn gegaan of zijn omgewaaid. En zijn onze stad en dorpen weer een stuk groener en aantrekkelijker geworden."

Voorbereidende werkzaamheden

Het planten van zoveel bomen moet je goed voorbereiden. Dat doen idverde en Boomrooierij Weijtmans/Van Wijlen B.V. in de komende maanden en dat kunt u buiten zien. Ze kappen bomen, verwijderen het onderste deel van de stam met de wortels en maken plaatsen waar de bomen kunnen groeien (zie foto). Zo maken ze alles in orde om in november te kunnen beginnen met het planten van de nieuwe bomen.