logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Tilburg staat stil bij Neurodiversity Pride Day

14 juni 2024

Op zondag 16 juni is het Neurodiversity Pride Day. Op deze dag staat de gemeente stil bij neurodiversiteit, neurodivergente mensen en hun meerwaarde voor de samenleving. We zijn trots op de verschillen tussen hoe onze hersenen werken en de kansen die daardoor ontstaan. Om hier extra bij stil te staan, hijsen we de Neurodiversity Pride-vlag op het Stadhuis.

Er zijn verschillen in hoe de hersenen van mensen werken. Dat noemen we Neurodiversiteit. Dat maakt dat er dus ook verschillen zijn in de manier waarop mensen denken en leren. Er bestaat geen brein dat ‘standaard’ is. Er is een diversiteit in breinen, zoals bijvoorbeeld: het dyslectische brein, het ADHD-brein, het autistische brein en het prikkelgevoelige brein. Neurodiversiteit bestaat uit neurodivergente mensen met een bijzonder brein en neurotypische mensen met een veelvoorkomend brein. Er is geen ‘juiste’ manier van denken, leren en informatie verwerken. Elke manier heeft zijn eigen kwaliteiten en uitdagingen. Alle breinen zijn nodig in ons leven en in onze samenleving.  

Tilburg, voor iedereen

In Tilburg willen we dat iedereen zichzelf kan zijn, mee kan doen, zich veilig voelt en dezelfde kansen heeft. Evelien Kostermans (wethouder Emancipatie, Diversiteit en Inclusie): “Iedere Tilburger is uniek. Door onderlinge verschillen, zoals de manier waarop onze breinen werken, ontstaan er juist kansen. Neurodiversiteit zorgt voor verschillende talenten en inzichten die op een positieve manier bijdragen aan onze stad en dorpen. We hijsen de Neurodiversity Pride-vlag om te laten zien dat we hier trots op zijn.” 

Meer informatie

Meer informatie over Neurodiversity Pride Day vindt u op neurodiversityprideday.com/nl/  

Pride Month

Juni staat in het teken van Pride Month. Benieuwd wat er te doen is in Tilburg? Kijk voor meer informatie en hoe u zich kunt aanmelden op de pagina Pride Month op deze site.