logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Tilburg stelt meerjarige aanpak oud en nieuw vast

21 mei 2024

De gemeente Tilburg blijft de komende jaren kleinschalige evenementen mogelijk maken tijdens oud en nieuw. Daarnaast zijn er op 31 december 2 jaarwisselingsshows: in het centrum en in het Reeshofpark. Ook de komende jaarwisselingen geldt in de gemeente Tilburg een vuurwerkverbod.

Dit besluit is genomen na de evaluatie van de afgelopen jaarwisseling. Tijdens afgelopen jaarwisseling konden inwoners voor het eerst kleinschalige evenementen organiseren. 17 verschillende evenementen in de dorpen en wijken zorgden voor een feestelijke oud en nieuw. Van een oliebollenfestijn in Berkel-Enschot tot een Mariachi dinnershow bij Bet-Kolen voor inwoners uit Tilburg Noord.  

Jaarwisseling 2024/2025

De aanpak voor de komende jaarwisseling blijft verder grotendeels hetzelfde als vorig jaar, met enkele uitzonderingen. Om meer verschillende kleinschalige evenementen mogelijk te maken, gaat het maximale subsidiebedrag per evenement omlaag naar 5000 euro. Het subsidiebedrag dat voor de evenementen beschikbaar is, blijft 100.000 euro. Daarnaast komt er een aparte financiële bijdrage van maximaal 50.000 euro voor de 5 horecapleinen in de binnenstad om activiteiten op oudejaarsavond en tijdens de jaarwisseling te stimuleren.  

Meerjarige aanpak

De bijdrage aan de kleinschalige evenementen en de horecapleinen blijven de komende jaren, maar de bijdrage voor de horecapleinen wordt ieder jaar kleiner. Daarnaast wil de gemeente vanaf 2025-2026 meer licht-, laser- en projectie-effecten toevoegen aan de shows. Hiermee wil de gemeente de shows in de toekomst een typisch Tilburgs karakter geven. Bovendien zijn de shows hierdoor minder gevoelig voor weersomstandigheden dan vuurwerkshows en wordt de kans op annulering kleiner.  

Burgemeester Theo Weterings kijkt uit naar de komende jaarwisselingen. “Als gemeente zijn we tevreden over de aanpak tijdens afgelopen oud en nieuw. Met een aantal veranderingen en het vaststellen van een meerjarige aanpak hopen we het nieuwjaarsfeest in Tilburg nog mooier te maken.”

Tilburg vuurwerkvrij  

De gemeente blijft zich inspannen om de verkoop van particulier vuurwerk verder af te bouwen. Ook gaat de landelijke lobby verder om de doelstelling Tilburg vuurwerkvrij te ondersteunen.