Tilburg steunt oproep COC

14 april 2023

Het college van B en W van de gemeente Tilburg ondersteunt de oproep van COC om op zaterdag 15 april de regenboogvlag (progressvlag) te hijsen. Daarmee spreekt het college zich nadrukkelijk uit tegen een aantal recente geweldsincidenten tegen lhbti+’ers.

De incidenten deden zich voor in Eindhoven en Groningen. “Ze tonen eens temeer aan dat de tolerantie in onze samenleving soms flinterdun is”, reageert wethouder Esmah Lahlah (Emancipatie, Diversiteit en Inclusie) namens het voltallige college: “We moeten ons dan ook collectief blijven uitspreken tegen alle vormen van haat en geweld, maar ook tegen bijvoorbeeld discriminerende spreekkoren tijdens voetbalwedstrijden. Dat druist namelijk volstrekt in tegen alles waar wij als gemeente Tilburg voor staan en ook trots op zijn: een gemeente van verbinding, waar we meer voor elkaar doen en betekenen. Een inclusieve stad waar iedereen erbij hoort, zichzelf mag zijn, mag meedoen en zichzelf vrij mag bewegen.”

Oproep

Twintig regionale COC-verenigingen en COC Nederland hebben een oproep gedaan aan onder meer gemeenten, provincies en voetbalclubs om op zaterdag 15 april 2023 een regenboogvlag of andere lhbti+ gemeenschapsvlag uit te hangen. De oproep komt na een reeks geweldsincidenten. Zo werd afgelopen weekend een groep lhbti+ jongeren in Eindhoven aangevallen, werden medewerkers van een Groningse dragshowbar en lhbti+ café mishandeld en klonken anti-homo spreekkoren tijdens verschillende voetbalwedstrijden.

In Tilburg wappert de regenboogvlag overigens het hele jaar op het Stadhuis.