Tilburg Trofee voor Niko de Wit

28 augustus 2020
Niko de Wit met de Tilburg Trofee

(Foto: Joris Buijs)

Beeldend kunstenaar Niko de Wit heeft 28 augustus de Tilburg Trofee gekregen. De Wit (72) is dit jaar 50 jaar werkzaam als beeldend kunstenaar en ter ere van dit jubileum is er een tentoonstelling met een overzicht van zijn oeuvre te zien in Gallery Luycks.

Wethouder van Cultuur Marcelle Hendrickx reikte de trofee uit. Met de Tilburg Trofee waardeert het college mensen met bijzondere verdiensten voor Tilburg en die zich hebben bewezen als ambassadeur van de stad. Niko de Wit is in 1948 in Bergen op Zoom geboren. Sinds 1970 woont hij in Tilburg. Als kunstenaar is hij van grote betekenis geweest voor de stad. Niet alleen studeerde hij hier van 1967 tot 1975 voor teken- en handvaardigheidsleraar aan de Fontys Academie voor Beeldende Vorming en kwam zijn uitgebreide en veelzijdige oeuvre in Tilburg tot stand, ook is hij hier op tal van andere manieren actief geweest.

Sculpturen

Het oeuvre van De Wit omvat reliëfs, bronzen portretten, abstracte penningkunst, kleiner autonoom werk en monumentale sculpturen in de openbare ruimte. Niko de Wit is een kunstenaar die in zijn zoektocht naar balans voortdurend de grenzen van het evenwicht opzoekt. Hij speelt in zijn werk met vormen door ze op verrassende wijze te combineren en te laten balanceren. Kenmerkend voor het werk van De Wit is dat als het werk vanuit verschillende hoeken wordt bekeken, het steeds een ander beeld toont.

Zijn werken zijn op veel verschillende plaatsen in Nederland te zien. In Tilburg staan 3 van zijn monumentale werken in het publieke domein: Poort (binnenplein Carré), Getrapte toren (Udenhout) en Dansende schildpadden in de Muzentuin van Fontys Hogescholen. Daarnaast staat op de binnenplaats van het Cobbenhagengebouw van Tilburg University het werk Schild en Spie. Van zijn portretten zijn dat van Emmeline Pankhurst te zien in Daltonschool Helen Pankhurst in de Reeshof (beeld vervaardigd in 1987) en van Koning Willem-Alexander in de raadzaal van Tilburg (beeld vervaardigd in 2015). Voor gemeente Tilburg ontwierp hij daarnaast onderscheidingen zoals de Paleispenning in 2006 en de Tilburg Trofee in 2014.