Tilburg Trofee voor Paul van Wielink

02 oktober 2020
Paul van Wielink en zijn vrouw met de Tilburg Trofee

Paul van Wielink (74) heeft 2 oktober de Tilburg Trofee ontvangen uit handen van wethouder Mario Jacobs. Van Wielink kreeg de trofee voor zijn langdurige inzet als coördinator en onderzoeker van KNNV-afdeling Tilburg (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, vereniging voor veldbiologie).

Paul van Wielink is sinds 1995 betrokken bij onderzoek van KNNV-afdeling Tilburg in het natuurgebied De Kaaistoep (inmiddels deel van Stadsbos013). Hij was 17 jaar coördinator van het onderzoek. Daarnaast is hij al 25 jaar inspirator en spin in het web van het onderzoek op allerlei terreinen, vertelt hij enthousiast over het onderzoek en de waarnemingen in het gebied en blijft hij nieuwsgierig en wil hij weten hoe relaties in de natuur werken. In de afgelopen 25 jaar is een schat aan gegevens verzameld en opgenomen in een onafgebroken serie jaarverslagen vanaf 1996 tot en met 2018. De eindredactie van de verslagen deed Paul van Wielink tot 2011 zelf. 

Jubileumboek

Ter gelegenheid van het jubileum van KNNV-afdeling Tilburg is een boek uitgegeven met daarin een complete soortenlijst van de bijna 8700 plant- en diersoorten die in het gebied zijn waargenomen. Dhr. Van Wielink heeft een grote bijdrage geleverd aan het boek. Door zijn brede belangstelling heeft hij bijna alle artikelen van opmerkingen en aanvullingen voorzien. Veel contacten met onderzoekers/schrijvers van buiten de afdeling liepen via hem. Zijn grote kennis heeft voor veel informatie gezorgd. Daarnaast heeft hij in deze 25 jaar een enorme fotocollectie opgebouwd, waardoor vaak net die ene ontbrekende foto door hem kon worden aangeleverd.

Kaaistoep

Er zijn in Nederland weinig gebieden waar zo lang en zo intensief natuuronderzoek is gedaan als in De Kaaistoep. Er bleken in Nederland slechts 2 langlopende onderzoeken beschikbaar te zijn die voor een nationaal onderzoek naar de achteruitgang van insecten konden worden gebruikt: een onderzoek naar loopkevers op het Biologisch Station in Wijster (Drenthe) en 22 jaar onderzoek naar nachtvlinders in De Kaaistoep, onder andere gedaan door Paul van Wielink.

Naast bovengenoemd onderzoek heeft 25 jaar onderzoek in De Kaaistoep nog meer resultaten opgeleverd die landelijk van belang zijn: 

  • Er zijn 125 nieuwe soorten organismen voor ons land ontdekt
  • Er zijn 3 nieuwe soorten voor de wetenschap ontdekt, een paddenstoel (Knolletjesspechtinktzwam), een parasitaire schimmel en een vlieg
  • Er is een nieuw paddenstoelengeslacht beschreven naar materiaal uit De Kaaistoep
  • Er zijn in totaal 135 wetenschappelijke publicaties verschenen met vermelding van resultaten van Kaaistoep onderzoek. Paul van Wielink heeft tenminste 20 publicaties op zijn naam staan, maar heeft ook veel ondersteunende informatie aangeleverd aan andere auteurs.

Tot slot mag vermeld worden dat Paul van Wielink graag en goed communiceert over het onderzoek in De Kaaistoep. Hij geeft regelmatig lezingen over het gehele onderzoek en de insecten in het bijzonder. Door het verschijnen van het rapport over de achteruitgang van de insecten (mei 2018) wordt hij regelmatig gevraagd voor interviews en reportages. Programma’s als De Kennis van nu, Vroege Vogels, Focus, National Geografic Nederland en kranten als NRC en Brabants Dagblad wisten hem te vinden.