Tilburg werkt aan duurzame evenementen

19 december 2019

De gemeente en de Tilburgse horeca nemen in 2020 een stap richting toekomstbestendige evenementen. Dat doen ze door te gaan werken met alternatieven voor de plastic wegwerpbeker.

Voor veel evenementen betekent dit dat zij vanaf 2020 gaan werken met bekers van hard plastic ('hardcups') met een statiegeldsysteem. Of met glas, als dat nu ook al gebeurt. Openbare evenementen gaan vanaf volgend jaar met biologisch afbreekbare bekers of gecoate kartonnen bekers werken. Ook hardcups met een statiegeldsysteem of glas (alleen als dit nu al gebeurt) zijn een mogelijkheid.

Dit is een logische stap voor gemeente Tilburg, die wil werken aan een duurzame en vitale stad. Daar horen duurzame evenementen bij: denk aan minder afval en het beter scheiden van afval, gebruik van schone energie, duurzame terreinen en aandacht voor flora en fauna.

Vertrouwen

Rolph Dols, wethouder evenementen: "Ik ben er trots op dat we hier in 2020 concreet mee aan de slag gaan en dat we hier samen met de Tilburgse horeca echt een stap in gaan zetten." Ook de vertegenwoordigers van de horeca willen graag hun bijdrage leveren aan de verduurzaming van evenementen. Tim Wijdemans, voorzitter van de Tilburgse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland: "Natuurlijk willen wij als Stichting horecaconcentratiegebied Tilburg en Horeca Nederland hieraan bijdragen. Het is goed om daarbij het vertrouwen van gemeente Tilburg te krijgen en dat het uitgangspunt blijft dat alle evenementen door kunnen gaan."

Op woensdag 18 december spraken beide partijen het vertrouwen in elkaars expertise en gezamenlijke ambitie uit door dit in een convenant 'Samenwerken aan duurzame evenementen' vast te leggen. Na een jaar bekijken we of de maatregelen haalbaar en uitvoerbaar zijn en waar we moeten bijstellen.