Tilburg wil vervoer op waterstof stimuleren

28 januari 2020

De gemeente gaat samenwerken met regionale partijen om rijden op waterstof te stimuleren. Deze 'waterstofcoalitie' wil zorgen voor voldoende voertuigen en een afleverpunt.

Minder CO2-uitstoot helpt in de strijd tegen het opwarmen van de aarde én zorgt voor schonere lucht. De gemeente Tilburg stimuleert daarom emissieloos vervoer, zoals elektrisch rijden. Tilburg zet ook in op rijden op waterstof. Momenteel zijn er nog geen afleverpunten voor waterstof en ook geen waterstofvoertuigen. Het één komt er niet zonder het ander. Daarom gaat de gemeente Tilburg samenwerken met regionale partijen.

Deze partijen spreken zich met een intentieverklaring uit voor deelname aan de waterstof Coalition of the Willing Midden- Brabant. Zij gaan samen zorgen voor voldoende voertuigen, zodat een waterstofvulpunt gerealiseerd kan worden. De waterstofcoalitie bestaat naast de gemeente Tilburg uit ongeveer 10-15 lokaal en regionaal actieve bedrijven.

BAT

Het Brabants Afval Team wil met twee inzamelvoertuigen op waterstof gaan rijden. Voor deze voertuigen zijn geen batterij-elektrische varianten voorhanden, omdat de capaciteit van de batterijen niet voldoende is. Daarom zet het BAT in op waterstoftechnologie. Met behulp van de Coalition of the Willing worden stappen gezet om waterstofvoertuigen te introduceren.