Tilburgse wereldkampioenen in het zonnetje gezet

08 december 2021
De Tilburgse wereldkampioenen met de onderscheiding

Onlangs kregen Monique Haans, Agy Sardari, Niels Neumann en Erik Faes, 4 Tilburgse wereldkampioenen in hun sport, een plaquette uit handen van wethouder Rolph Dols.

De huldiging van deze kampioenen was oorspronkelijk gepland tijdens het jaarlijkse Sportgala. Dat kon door de coronamaatregelen helaas niet doorgaan. Tilburg werkt al een aantal jaren succesvol aan talentontwikkeling in sport en maakt daar ook  de komende jaren geld voor vrij.

Wereldkampioenen

Monique Haans (57) is wereldkampioen triatlon in leeftijdscategorie 55-59. Zij legde op het wereldkampioenschap in Almere 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en een marathon van 42,2 kilometer het snelste af.

Agy Sardari (28) was in 2020 wereldkampioen MMA lightweight (tot 70 kg). De Tilburger is de voormalig tweevoudig wereldkampioen op het lichtgewicht in deze vechtsport.

Niels Neumann (28) en Erik Faes (34) zijn beiden wereldkampioen Nage No Kata. In deze sport gaat het erom om gezamenlijk judo-oefeningen zo technisch mogelijk uit te voeren. Het duo won eerder brons en zilver op Europese- en Wereldkampioenen.

Investeren in talent en topsport

In Tilburg werkt de gemeente met diverse partijen aan het creëren van een goed topsportklimaat. De Stichting Topsportopleiding biedt talentvolle sporters op de middelbare school de mogelijkheid hun sportopleiding te combineren met school. Met partners uit de stad werkt de gemeente onder de noemer #Team Tilburg aan een platform voor topsport en talentwikkeling. Sinds dit jaar bestaat het Topsportfonds. Met dit fonds wil de gemeente topsporters en sporttalenten in de stad optimaal faciliteren. Vanuit dit fonds hebben dit jaar circa 40 sporters een bijdrage ontvangen.

Subsidieregeling talentontwikkeling in de sport

Ook kent de gemeente sinds 2013 de subsidieregeling talentontwikkeling in de sport. In talentcentra trainen talenten samen in Tilburg. Dit gebeurt onder begeleiding van sportbonden. Er zijn talentcentra in sporten als duathlon, handbal, hockey, ijshockey, langebaanschaatsen en shorttrack. De regeling is onlangs aangepast, waardoor ruimere mogelijkheden ontstaan om meer talentcentra voor een langere periode te ondersteunen met subsidie. Wethouder Rolph Dols: “We willen samen met onze partners het topsportklimaat blijven versterken zodat talenten en topsporters zich graag in Tilburg vestigen. Dit heeft een positief effect op de breedtesport omdat inwoners geïnspireerd raken door de prestaties van de Tilburgse talenten.”

Aanvragen regeling in januari 2022

De herziene regeling gaat in per 1 januari 2022. Informatie over de regeling wordt gepubliceerd op deze site, inclusief de benodigde aanvraagformulieren. Aanvragen voor de periode 2022 tot en met 2024 kunnen worden ingediend tussen 1 en 31 januari 2022. De bestaande talentcentra worden hiervan tijdig op de hoogte gebracht.