Toolkit over (on)veilig opgroeien

10 september 2021
Wethouder Marcelle Hendrickx overhandigt een box met informatie en lesmateriaal aan basisschool Jeanne d'Arc

Wethouder Marcelle Hendrickx (Jeugd) overhandigde donderdag 9 september de toolkit ‘Praten helpt’ aan de directeur van basisschool Jeanne d’Arc. De toolkit helpt (on)veilig opgroeien bespreekbaar te maken.

De toolkit voor het basisonderwijs is een box met veel informatie én instrumenten om te praten met kinderen. En om te werken aan deskundigheidsbevordering bij beroepskrachten. Alle 150 basisscholen in regio Hart van Brabant ontvangen deze week de toolkit. 

In de toolkit zit bijvoorbeeld informatie over kinderboeken rond het thema en over handige websites – voor leerkrachten en kinderen. De ‘gereedschapskist’ bevat ook lesmaterialen zoals werkboekjes en een Praten helpt-pot.

Praten helpt

Leerkrachten kunnen in de klas met kinderen praten over de rechten van elk kind om veilig op te groeien. Zodat kinderen leren wat hun grenzen, wensen en rechten zijn en weten waar ze terecht kunnen als ze hulp nodig hebben. Veel kinderen die kindermishandeling meemaken, weten niet dat het niet normaal is wat hen overkomt. Andere leerlingen weten niet dat misschien een klasgenoot thuis in een onveilige situatie zit. “Door er in de klas over te praten, komt het gesprek op gang en kan het taboe doorbroken worden. Praten helpt!”, aldus Marcelle Hendrickx.

De toolkit voor het basisonderwijs is ontwikkeld door de Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant, samen met partners zoals GGD Hart voor Brabant, IMW Tilburg, Sterk Huis en Stichting Groei Veilig.