Tweede Tiny Forest in Tilburg 

19 november 2020
Kinderen bezig met schep in de grond

Leerlingen van Kindcentrum Christoffel plantten een Tiny Forest op het herontwikkelde plein aan de Burgemeester Rauppstraat en de Schout Crillaertstraat. Dinsdag 17 november was de opening.  

Miniburgemeester Sumana en Tijn van de leerlingenraad openden Tiny Forest ‘t Christoffelbosje. Eerder dit jaar werd de eerste Tiny Forest ‘Ons Bos’ aangeplant in Tilburg. Komend voorjaar volgt de derde Tiny Forest. Deze minibosjes worden mede mogelijk gemaakt door samenwerking tussen gemeente Tilburg en IVN Natuureducatie.

Voorbereiding

Afgelopen weken werd de grond al gereed gemaakt voor het Tiny Forest. Het leukste werk, het planten van de bomen, mochten de leerlingen zelf doen. 6 klassen van Kindcentrum Christoffel zetten ruim 900 bomen in de aarde. Tijdens de aanleg spatte hun enthousiasme er vanaf. Eenmaal bezig wisten ze niet van ophouden: “Wij hebben al acht bomen geplant!”

Wat is een Tiny Forest? 

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. ’t Christoffelbosje krijgt een buitenlokaal, waar kinderen kunnen leren over de Nederlandse natuur. Voor buurtbewoners is het een fijne ontmoetingsplek. Een minibos in je buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Naamkeuze

De naam ’t Christoffelbosje is tot stand gekomen tussen een mooie samenwerking tussen de kinderraad van het Kindcentrum Christoffel en een 92 jarige bewoonster uit de wijk. Met een handgeschreven brief richting de kinderraad kondigde deze bewoonster haar motivatie aan voor de naam ’t Christoffelbosje. Unaniem heeft de kinderraad besloten dat dit de naam wordt voor de Tiny Forest. Samenwerking tussen jong en oud. Een mini bos voor de hele buurt. 

De brief van de wijkbewoonster: 
“Wat heeft jullie school een mooie naam! “Christoffel”, de drager van de wereldbol!
En nou komt op die grote bol dat kleine bosje en dat moet een naam krijgen. 
Nou, ik kan me geen mooiere naam bedenken dan  ‘t Christoffelbosje.
Drie in één! Die grote bol, dat kleine bosje en ook nog jullie school!
Ik ben 92 jaar. Toen ik op school zat was er geen kinderraad. 
Maar wij hadden wel een schoolkrant. En daar mocht ik toen wel eens iets in schrijven."