Unflatables maken kunstwerk voor Stadswinkel

26 juni 2023

Kunstcollectief Unflatables gaat het kunstwerk maken voor de vernieuwde Stadswinkel aan het Koningsplein. De gemeente riep kunstenaars in februari van dit jaar op om een ontwerp in te sturen voor in de publieke zone van de Stadswinkel. Een jury selecteerde uit alle inzendingen het ontwerp van Unflatables.

De kunstenaars van Unflatables aan het werk

Het kunstwerk komt, eind oktober 2023, boven in de publieke ruimte van de Stadswinkel te hangen. Daarmee is het zichtbaar voor alle bezoekers van de Stadswinkel.

De opgave

De vernieuwde Stadswinkel richt zich op de huidige maatschappij. In de opdracht die de gemeente uitschreef stond dat het ontwerp daar een link mee moet hebben. Het moet een iconisch kunstwerk zijn dat de dag van vandaag - het heden - van Tilburg symboliseert, bevraagt of daarop reflecteert. Kunstenaars konden een visie op de opdracht insturen. Daarbij gaven zij antwoord op de vraag wat hen motiveert om aan deze opdracht deel te nemen. Unflatables produceren het kunstwerk volledig van bio-based materiaal op basis van hernieuwbare grondstoffen. Daarmee spelen ze in op de ambities van de gemeente en de provincie Noord-Brabant. De gemeente Tilburg wil in 2045 een circulaire stad zijn. Een circulaire economie is een economie waarin vrijwel alle producten en grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. Als een product kapot is, wordt dit gerepareerd. En als dat niet meer kan, dan worden er nieuwe producten van gemaakt of tot grondstof verwerkt. Afval bestaat niet meer. Een circulaire economie is nodig voor een gezonde planeet en een sterke economie. In het grondstofakkoord 2017 van de provincie staat het streven om in 2030 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken.

Jury

Uit de reacties die de gemeente Tilburg in februari ontving zijn 3 kunstenaars geselecteerd. Zij maakten een schets voor het ontwerp. Een jury, bestaande uit de architect, 3 personen uit de kunstwereld, 2 medewerkers van de gemeente en 2 inwoners, beoordeelden de schetsen. Unflatables kwam daar als beste uit.

Unflatables

Unflatables is een nieuw kunstcollectief dat zich richt op gestapelde opblaasfiguren. Het collectief bestaat uit Geert Kollau, Servaas Roelandse en Majke Husstege. Unflatables maakt monumentale sculpturen van, over de hele wereld verkocht, plastic strandspeelgoed. Speelgoed dat vaak niet langer dan een zomer meegaat. De sculpturen zijn een eerbetoon aan het spelen. Als een kind, dat in het tweede levensjaar ontdekt hoe het de ene vorm op de andere kan stapelen. Het magische moment waarop je de gestapelde vorm loslaat en iets volledig nieuws is ontstaan. De sculpturen van Unflatables vieren dit euforische moment en verzegelen het met een écht gouden tuitje. 'Let's play and stack dreams!'