Van statiegeld naar donatieheld

21 januari 2022
Onthulling doneerbak

In het Onderwijs-winkelcentrum van De Rooi Pannen staat sinds 20 januari een doneerbak voor kleine plastic statiegeldflesjes. De opbrengst gaat naar stichting Quiet, een organisatie tegen (stille) armoede. 

Met deze actie zetten De Rooi Pannen en de gemeente Tilburg zich samen in tegen zwerfafval én armoede. In aanwezigheid van wethouder Rik Grashoff, Jan van Alphen (lid van het College van Bestuur van De Rooi Pannen), Rob Jansen (bedrijfsleider Onderwijswinkelcentrum De Rooi Pannen) en Chantal van Rijswijk (Quiet Tilburg) werd donderdag 20 januari de eerste statiegeld doneerbak geplaatst. Het plaatsen van de doneerbak is een van de manieren waarop de gemeente samenwerkt met partners uit de stad om het zwerfafvalprobleem aan te pakken. Want Tilburg schoon houden, dat kunnen we alleen samen. 

Tilburg Schoon

De gemeente reinigt de stad, zorgt voor goede voorzieningen en ondersteunt partners uit de stad met bijvoorbeeld gratis zwerfafvalgrijpers voor vrijwilligers, het ondersteunen van groepsacties en het aanbieden van zwerfafvalgrijperhouders aan ondernemers. Wethouder Rik Grashoff (leefomgeving en openbare ruimte): “Zwerfafval is een doorn in het oog van veel Tilburgers. We proberen samen met scholen, ondernemers, vrijwilligers en andere partners oplossingen te vinden voor het zwerfafvalprobleem. We wisselen kennis uit om zo samen tot een succesvolle oplossing te komen. Het is een win-win situatie dat we met de doneerbak zowel het zwerfafvalprobleem aanpakken als Quiet ondersteunen in hun waardevolle aanpak tegen armoede in Tilburg.”

Jan van Alphen (lid van het College van Bestuur van De Rooi Pannen): “De campus van onze school houden we graag schoon. Leerlingen en studenten van De Rooi Pannen dragen daaraan hun steentje bij. Dat doen ze via de hervulbare waterflessen die ze aan het begin van het schooljaar hebben gekregen. Bijkomend voordeel: we stimuleren water als gezond alternatief voor frisdrank. Voor de resterende statiegeldflesjes maken de doneerbakken het zo makkelijk mogelijk om ze weg te gooien, ook voor het winkelende publiek van ons Onderwijswinkelcentrum. Dat je daarmee gelijk een goed doel steunt, is dubbele winst.”

Quiet Community

Stichting Quiet Community Tilburg zet in op verzachting van armoede in onze gemeente én versterking van inwoners in armoedesituaties. Lokale sponsoren maken deze verzachting mogelijk via het digitaal deelplatform waar zij gratis diensten of producten aanbieden. Samen met maatschappelijke partners biedt de Quiet Community haar leden verschillende mogelijkheden om actief mee te doen en bij te dragen. “Tilburgers die geen geld hebben voor sociale activiteiten kunnen in een sociaal isolement raken. Het is belangrijk dat iedere Tilburger mee kan doen. Quiet zet niet alleen in op saamhorigheid en solidariteit, maar verhoogt ook de zelfredzaamheid van inwoners.”, aldus wethouder Esmah Lahlah (bestaanszekerheid). 

Jan van Alphen: “De Rooi Pannen ondersteunt het vergroten van solidariteit en saamhorigheid. Zo besteden we in onze lessen aandacht aan stille armoede. Zonder dat je het weet, kan een klasgenoot hiermee te maken hebben. Dure sportschoenen zeggen daar niets over. Zo ontwikkelen we niet alleen bijvoorbeeld goede koks, maar ook goede burgers. Verder willen we op onze school niemand uitsluiten. Daarom bieden we kosteloos onderwijs aan, zodat ons onderwijs toegankelijk is voor iedereen. Wij werken vanuit die gedachte graag samen met de gemeente en stichting Quiet.”

Vindt u een schone omgeving ook zo belangrijk? Vraag een gratis en zwerfafvalgrijper aan via de pagina Tilburg schoon op deze website.