Vanaf 2022 alleen op afspraak naar de milieustraat

22 oktober 2021
Milieustraat Albion in Tilburg

Inwoners moeten vanaf januari 2022 een afspraak maken als ze langs willen gaan bij de milieustraten in Tilburg (Albion) en Berkel-Enschot (Hoolstraat). Dit is een van de maatregelen om de wachttijden bij de milieustraten te verkorten.

Het is regelmatig erg druk op de milieustraten. Dat zorgt voor lange wachtrijen en overlast bij bedrijven en bewoners in de buurt. De gemeente probeerde eerder al maatregelen te nemen om de drukte te verminderen. O.a. het plaatsen van een webcam waarop inwoners konden zien hoe druk het was. Deze maatregelen hebben onvoldoende geholpen. Om ervoor te zorgen dat een bezoek aan de milieustraat sneller, veiliger en beter verloopt, voert de gemeente een afsprakensysteem in. Het voordeel daarvan is dat bezoekers snel aan de beurt zijn. Een afspraak maken kan vanaf 13 december 2021 online via de pagina Milieustraat op deze website. 

Maximaal 12 bezoeken

Een andere nieuwe regel is dat inwoners vanaf 2022 maximaal 12 bezoeken per jaar kunnen inplannen bij de milieustraten. Dit was voorheen 24. In de gemeente Tilburg heeft 97% van de huishoudens genoeg aan deze 12 bezoeken per jaar. Met het verminderen van het maximale aantal bezoeken voorkomt de gemeente het brengen van bedrijfsafval. Dat maakt dat de milieustraat gebruikt wordt waarvoor die bedoeld is: het inzamelen van grof huishoudelijk afval van Tilburgse huishoudens dat zij niet in de (verzamel)container of bij de Mobiele Recyclestraat kwijt kunnen.

Onderzoek naar meer maatregelen

De invoering van het afsprakensysteem en de vermindering van het aantal bezoeken zorgen op korte termijn voor minder drukte op de milieustraat. De raad beslist binnenkort over een voorstel om de milieustraat Albion her in te richten en de bouw van een Circulair Ambachtscentrum met een zogenaamde drive thru en een demontagehal. Verder onderzoekt de gemeente mogelijkheden om een nieuwe volwaardige milieustraat in te richten in Tilburg Oost in plaats van de huidige milieustraat Hoolstraat.  

Afspraak inplannen

Tot en met vrijdag 31 december 2021 kunnen bezoekers nog zonder afspraak bij de milieustraat terecht. Een afspraak inplannen voor een bezoek in 2022 kan vanaf 13 december 2021. Wanneer het inwoners niet lukt om online een afspraak te maken, kunnen zij telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer 14 013.