Verkeerssituatie Bisschop Zwijsenstraat verandert

12 april 2023

Om de leefbaarheid van de binnenstad te vergroten, moet de hoeveelheid autoverkeer verminderen. Daarom wordt de Cityring omgevormd tot Parkring. Vanaf donderdag 20 april kan verkeer dat vanaf de Paleisring/Stadhuisplein komt, niet meer linksaf naar de Bisschop Zwijsenstraat.

(Foto: Beeldveld / Wilfried Scholtes)

Hulpdiensten, taxi’s en lijnbussen mogen hier nog wel linksaf. De gemeente neemt maatregelen om het ‘sluipverkeer’ in dit gebied te voorkomen. Zo is de Oude Dijk afgesloten voor doorgaand verkeer.

1 rijstrook

De gemeente neemt vanaf de 20e nog een maatregel. Vanaf die datum is er voor auto’s voortaan nog maar 1 rijstrook beschikbaar op de Heuvelring, Paleisring en het Stadhuisplein. Op een later moment volgt het verbod om rechtsaf te slaan vanaf de Koopvaardijstraat naar de Piusstraat. Ook worden de Schouwburgring en de Noordhoekring zo ingericht, dat er nog 1 rijstrook open is voor autoverkeer.

Bereikbaar

Deze maatregelen zorgen ervoor dat het verkeer van 18.000 naar 8.000 voertuigen per dag gaat. In de toekomst rijdt er alleen nog verkeer dat echt in de binnenstad moet zijn. Zoals bewoners, bezoekers van het centrum, werknemers, taxi’s en hulpdiensten. Doorgaand autoverkeer dat nu door de binnenstad rijdt, gaat gebruik maken van de ringbanen.

Tilburg Zingt

Op woensdag 26 april 2023 is tussen 18:00 en 01:00 uur Tilburg Zingt. Daarom is het Stadhuisplein tussen Kattenrug en de Bisschop Zwijsenstraat vanaf dinsdag 25 april t/m donderdag 27 april 18:00 uur afgesloten voor al het verkeer. Er gelden dan tijdelijk een aantal verkeersomleidingen. Meer informatie op de pagina 'wegwerkzaamheden' op deze site.

Hoe verder?

De gemeente werkt samen met partners aan de definitieve inrichting van de nieuwe Parkring. Zodra de voorlopige ontwerpen van de Heuvelring, Paleisring, Schouwburgring en Noordhoekring klaar zijn, komt er een informatieavond. De planning is dat deze straten in 2025-2026 worden heringericht als een 30 km/uur weg met één rijstrook, een twee richtingen fietspad en meer ruimte voor groen en recreatie. Voor de Parkring ter hoogte van het Stadsforum (Stadhuisplein en Willemsplein) is het ontwerp al klaar. De aanleg van de 2e fase Stadsforum start na de zomer van 2023 en duurt t/m de zomer van 2024.

Meer informatie staat op de pagina 'Cityring: nieuwe fase' op deze site.