Virtueel dankraam van en voor Tilburg

16 april 2020

Stadsmuseum Tilburg verzamelt voorbeelden van corona-acties. Hiervan wordt een virtueel dankraam gemaakt, geïnspireerd op een glas-in-loodraam in het Paleis-Raadhuis.

Dat raam in de Anna Paulowna-zaal herinnert aan de crisis In 1951. Toen brak in Tilburg een pokkenepidemie uit. De stad ging wekenlang op slot. Uit dankbaarheid dat de epidemie was verslagen werd een inzameling georganiseerd om een speciaal glas-in-loodraam te maken.

Tijdens de huidige coronapandemie staan veel Tilburgers voor een ander klaar. Ze bedanken verpleegkundigen en vakkenvullers, zetten beren op de vensterbank of maken muziek bij een verzorgingshuis. Op allerlei manieren steken Tilburgers elkaar zo een welgemeend hart onder de riem. Stadmuseum Tilburg vraagt alle inwoners deze acties te laten zien op een speciale website. Foto’s, filmpjes, een gedicht of bijzondere tekening: alle uitingen van dankbaarheid of om elkaar moed in te spreken zijn welkom. Zo bouwt de stad een virtueel dankraam van en voor Tilburg, een blijvende herinnering aan deze moeilijke periode

Verjaardag

De actie start op 18 april, de datum waarop Tilburg ruim twee eeuwen geleden stadsrechten kreeg. Al kunnen we geen feest vieren, het kan wel een bijzondere dag worden. We laten zien hoe we in onze gemeente samen ergens de schouders onder weten te zetten. Op www.dankraamtilburg.nl staat alle informatie en ook de aangeleverde bijdragen. De actie loopt tot 27 april, waarna alle stukjes samen een groot virtueel glas-in-loodraam vormen. Ook wordt er een groot doek van gemaakt, dat ergens in de stad komt te hangen. En net als bij de vorige epidemie ontvangen vertegenwoordigers van cruciale beroepen later een speciaal paneeltje dat is gebaseerd op dat raam.

Het project maakt onderdeel uit van Palace To Be. Onder die titel organiseert Stadsmuseum Tilburg samen met vele andere partijen activiteiten in en rondom het Paleis. Hiermee wordt het Paleis een levendig onderdeel van het toekomstig Stadsforum.