Vuurwerk inleveren op zaterdag 19 december

17 december 2020
vuurwerkpijlen in doos

Door het vuurwerkverbod zijn bepaalde typen vuurwerk dit jaar verboden. Het hebben en vervoeren van dit vuurwerk is daarmee illegaal geworden. Daarom organiseert de gemeente een inlevermoment voor vuurwerk op zaterdag 19 december. 

Het vuurwerk kan die dag worden ingeleverd op 2 locaties in de gemeente Tilburg. 
Van 09:00 tot 12:00 uur:     
parkeerterrein White Demons/OJC’98 aan de Koningsoordlaan in Berkel-Enschot
Van 13:00 tot 16:00 uur:    
parkeerterrein TSV Gudok aan de Spaubeekstraat 201 in de Reeshof

Het inleverpunt is niet beschikbaar voor handelaren en verkooppunten. Voor hen zijn er andere regelingen beschikbaar en lopen er nog landelijke gesprekken. Bij het inleverpunt is een speciaal transportbedrijf aanwezig. Zij nemen het vuurwerk in en vervoeren dit veilig naar een innamepunt waar het vernietigd zal worden.

Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes.

Vervoer en bezit

Het vervoer en bezit van vuurwerk is op dit moment niet toegestaan. Tijdens de inleverdag treden het Openbaar Ministerie en de politie niet op als het aannemelijk is dat de vervoerder onderweg is naar het inleverpunt. Na de inleveractie zetten politie en de gemeente volop in op controles rondom de opslag van vuurwerk in garageboxen en opslagloodsen.

Coronamaatregelen bij inleveractie

We roepen op om met de auto en alleen te komen en bij klachten thuis te blijven. Op de inleverlocatie worden specifieke aanwijzingen gegeven om het inleveren veilig te laten plaatsvinden.

Druk op ziekenhuizen 

Met het verbod op vuurwerk hoopt het Kabinet de werkdruk in de zorg rond de jaarwisseling niet verder op te laten lopen De laatste jaarwisseling belandden zo’n 1300 mensen in ziekenhuizen en op huisartsenposten met vuurwerkletsel. Ook het handhaven van de openbare orde is tijdens jaarwisselingen op veel plekken in het land moeilijker door incidenten rondom vuurwerk.

Overlast

Overlast door vuurwerk kan gemeld worden bij de gemeente via telefoonnummer 14013, digitaal via de pagina melding maken op deze website of via de BuitenBeter-app (let op, vanaf 28 december wordt dit de Fixi-app).
Concrete informatie of iets gezien? Bel de politie via 0900-8844.

Meld opslag illegaal vuurwerk 

Illegaal zwaar vuurwerk ligt vaak gewoon opgeslagen bij mensen thuis. Dat zorgt voor levensgevaarlijke situaties voor de omgeving. Meldingen van opslag of illegale handel worden door gemeente en politie opgepakt en gecontroleerd. Vermoedens van illegaal vuurwerk of handel kunnen gemeld worden bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Meer informatie